пʼятниця, 11 жовтня 2019 07:35

"Москва каже Києву, що не піде на жодні поступки"

Автор: ФОТО з сайта TELEGRAM LASTBP
  9 жовтня добровольці, ветерани та волонтери вирушили до населеного пункту Золоте на Луганщині, щоб не допустити розведення сил. На блокпосту в місті Кремінна їх не хотіла пропускати поліція, виникла сутичка. Один поліцейський постраждав, його забрали медики. Згодом учасників акції пропустили
9 жовтня добровольці, ветерани та волонтери вирушили до населеного пункту Золоте на Луганщині, щоб не допустити розведення сил. На блокпосту в місті Кремінна їх не хотіла пропускати поліція, виникла сутичка. Один поліцейський постраждав, його забрали медики. Згодом учасників акції пропустили

— Золоте і Петрівське обстріляні. Розведення військ мало початися на сьомий день після того, як на ділянці зберігається мир, — каже 7 жовтня міністр закордонних справ України 49-річний Вадим Пристайко. 5 жовтня під час обстрілу Петрівського на Донеччині поранили українського військового. Наступного дня ворог 20 хв. гатив по околицях Золотого на Луганщині. Загинув боєць 28-ї окремої механізованої бригади Іван Дейкун. На 7 жовтня планували розведення військ біля цих населених пунктів.

За домовленостями 2016 року біля Станиці Луганської, Золотого та Петрівського обидві сторони мали відійти кожна на 1 км від лінії зіткнення. Умова — сім днів без обстрілів. Розведення реалізували в районі Станиці Луганської 30 червня цьогоріч.

— Розведення передбачає відхід наших Збройних сил. Але фортифікаційні споруди залишаться. Якщо та сторона не виконає, ЗСУ займуть свої позиції, — говорить Пристайко.

Після розведення сил по всій лінії розмежування за Мінськими домовленостями до "сірої зони" можуть потрапити Широкине, Піски, Гранітне, Опитне, Світлодарськ, Кримське, Павлопіль, Катеринівка, Луганське, які нині під контролем української армії.

— Питання обговорюватимуть у нормандському форматі (перемовини між главами України, Німеччини, Франції та Росії. — ГПУ), — каже заступник командувача штабу операції Об'єднаних сил Богдан Бондар в ефірі "Радіо Свобода". — Противник також відходитиме з Ясинуватої, частково з Донецька, з Сокільників. Із тих населених пунктів, які ми не контролюємо.

— Керівництво терористичних утворень не бажає втрачати джерела доходів. У разі досягнення реального миру вони втратять владу та гроші чи відправляться на лаву підсудних за зраду батьківщині та військові злочини, — говорить політолог Олександр Кочетков, 63 роки.

— На Донбасі воюють окупаційні війська. Обстріли не припинилися. Росія як не виконувала домовленості, так і не буде, — каже політолог 42-річний Михайло Басараб. — Москва подає Києву сигнали: не піде на жодні поступки і не зробить і кроку назустріч. Сподіваюся, Зеленський зрозуміє, в яку пастку веде себе й Україну, погодившись на "формулу Штайнмаєра" (визначає порядок втілення політичної частини мінських домовленостей, упускає безпекову. — ГПУ).

Українська сторона має активно наголошувати, що вогонь не припиняє і зриває розведення саме РФ.

— Росія не зацікавлена в зустрічі лідерів нормандського формату. Вона висуває нові вимоги. Мовляв, треба узгодити документ, який підписувати­муть лідери, — заявляє Вадим Пристайко в ефірі каналу ICTV. — Украї­на виконала дві умови. Припинила стріляти (домовленість про припинення вогню на Донбасі з 21 липня вперше передбачає заборону на будь-яке ведення вогню — у відповідь, зокре­ма. — ГПУ) і підписала злощасну "фор­-

мулу Штайнмаєра". До зустрічі готові три лідери — наш, французький президенти та німецький канц­лер. Поки що не чуємо від Росії готовності.

— Кожною своєю вимогою Кремль підштовхує нас до капітуляції, — говорить Олександр Кочетков. — Київ уже пообіцяв вибори на окупованих територіях, особливий статус. Тепер Москва хоче офіційного підтвердження першою особою держави документу, який підпишуть у Нормандії. Це фактично узаконить ДНР і ЛНР. Є шанс, що Зеленський побачить — Росії не потрібен мир. Вирішить розбудовувати власну армію та заморозити конфлікт.

— Слова та дії Зеленського показують, що він готовий на широкий компроміс. Але українське суспільство не сприйме капітулятивні зобов'язання. Довіра до президента падатиме. Може втратити посаду, — додає Михайло Басараб. — Почнеться масштабний протест. Зеленський ще може зупинитися. Сказати, що через грубі порушення з боку РФ припиняє розмову про поступки.

Зараз ви читаєте новину «"Москва каже Києву, що не піде на жодні поступки"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути