середа, 11 липня 2012 06:30

Михаїл Саакашвілі поміняв перед виборами прем'єра

Автор: ФОТО: НАТАЛІЯ ЧУБЕНКО
  Михайло Басараб: ”Уряд наділять більшими повноваженнями. Багато важелів впливу перейдуть прем’єрміністрові”
Михайло Басараб: ”Уряд наділять більшими повноваженнями. Багато важелів впливу перейдуть прем’єрміністрові”

Грузинський президент Михаїл Саакашвілі призначив новим прем'єром Вано Мерабішвілі, колишнього міністра внутрішніх справ країни і свого близького друга.

— У Грузії ситуація делікатна, бо Михаїл Саакашвілі досі має найбільшу підтримку в суспільстві. Але він добуває другу каденцію і балотуватися на третій термін не має права, — каже політолог Першої рейтингової системи Михайло Басараб, 35 років. — Виникає питання про наступника. Але ці розмови передчасні. До президентських виборів понад рік. І Саакашвілі встигне обдумати варіанти.

Із чим тоді пов'язана зміна прем'єра?

— З парламентськими виборами у жовтні. На арену вийшов потужний суперник чинної влади — підприємець Бідзіна Іванішвілі. Його асоціюють із Москвою, адже він є міноритарним акціонером "Газпрому" і мало не всі його доходи мають російське коріння. Потрібно знайти йому протидію.

Як прихід Мерабішвілі вплине на ці вибори і на подальшу долю Грузії?

— Порівняно з попереднім прем'єром Ґілаурі, новий — значно яскравіша постать. Де-факто він і так був найвпливовішою особою у грузинському уряді. Це тверде плече, на яке може спертися Саакашвілі. Бо опозиція, хоч і має підтримку меншості, та при сприянні Росії таки спробує переглянути результати виборів або й удасться до протестів.

Після парламентських виборів у Грузії починається конституційна реформа. У чому вона полягає?

— Уряд наділять більшими повноваженнями. Багато важелів впливу перейдуть прем'єр-міністрові. Президент Саакашвілі розуміє, що на цю посаду потрібна людина, яка могла б упоратися з цим та залишилася йому вірною.

Яка ймовірність, що Саакашвілі після парламентських виборів стане прем'єром?

— Може бути. Але саме призначення Мерабішвілі — "сірого кардинала" президента означає, що Саакашвілі відмовився від цієї ідеї. Вано зажив репутації дисциплінованого і жорсткого менеджера ще на чолі МВС. Досить згадати, що це він реформував поліцію.

Можливо, Саакашвілі хоче так "спалити" Мерабішвілі як конкурента і зменшити його вплив?

— Така версія популярна, але малоймовірна. Адже новим міністром внутрішніх справ став Бачо Ахалая, дуже близький соратник Мерабішвілі. Тобто, вплив нинішнього прем'єра на силові структури не змінився.

Зараз ви читаєте новину «Михаїл Саакашвілі поміняв перед виборами прем'єра». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути