пʼятниця, 23 серпня 2019 07:55

Макрон і Трамп хочуть повернути Росію до "Великої сімки"

Автор: ФОТО: REUTERS
  Президент Франції Еммануель Макрон (попереду) 19 серпня зустрівся з російським колегою Володимиром Путіним у фортеці Брегансон на Лазурному узбережжі
Президент Франції Еммануель Макрон (попереду) 19 серпня зустрівся з російським колегою Володимиром Путіним у фортеці Брегансон на Лазурному узбережжі

"Росія — глибоко європейська країна. Ми віримо в Європу від Лісабона до Владивостока", — пише президент Франції 41-річний Еммануель Макрон 19 серпня у "Фейсбуку". Того дня зустрівся з російським колегою у фортеці Брегансон на Лазурному узбережжі.

— Відносини між Росією і Євросоюзом порушені розбіжностями щодо України. З 2014 року ми не вирішили цю проб­лему, — каже президент Франції після зустрічі. — Завершення цього конфлікту є магічною паличкою, що відкриє двері Росії для повернення в клуб "Великої сімки", яка може стати "Вісімкою". Необхідно провести нову зустріч у нормандському форматі між лідерами України, Франції, Німеччини та Росії вже найближчим часом, додає Макрон.

Росію 2014 року виключили з групи найбільш економічно розвинених держав через анексію Криму. До неї входять США, Японія, Німеччина, Велика Британія, Франція, Італія, Канада. Саміт "Великої сімки" відбудеться 24–26 серпня.

— Макрон керується інтересами власної держави, — каже експерт із міжнародних відносин Олександр Хара, 41 рік.

— Прагне доступу до ринків збуту Росії. Хоче отримувати від неї сировину й паливні ресурси. Вважає, по-іншому французькі економічні проблеми не вирішити.

Кремль не планує припиняти окупацію українських територій. Тиснутиме на Київ. Переконуватиме Захід, що саме українське небажання компромісів є перепоною для миру на Донбасі. А компроміс із точки зору росіян — це обмеження нашого суверенітету.

Нормандський формат неефек­тивний. Єдине, що дав — Мінські домовленості. Але й вони не є шляхом до завершення війни. Мова має йти не тільки про бойові дії. Нормандський формат не покриває повзучу анексію Чорного й Азовського морів. У ньому не йдеться про підривну діяльність РФ у культурному, інформаційному, енергетичному, дипломатичному просторі.

Повернення РФ до "Великої сімки" — нереалістична перспектива. Думки Франції замало, потрібна згода решти учасниць. Пропозиція Макрона — це дипломатичний реверанс у порожнечу. Росію повернули до Парламентської асамблеї Ради Європи. За кілька днів влада РФ почала бити й саджати до в'язниці громадян, які виходять на законні мирні мітинги за чесні вибори в Москві. Так виглядає заохочення агресора.

— Я був на численних зустрічах "Великої сімки". Доречно було б мати Росію за ­столом переговорів. Є світ, яким потрібно керувати, — говорить президент США 73-річний Дональд Трамп 20 серпня.

— РФ не можуть ввести до "Великої сімки" без виконання якихось умов, — каже директор Інституту зовнішньополітичних досліджень Григорій Перепелиця, 65 років. — Трампу з Макроном потрібна хоча б маленька подачка від Кремля, яка виправдовувала б повернення. Точно проти будуть Канада і Японія. Підтримає ідею Італія. Поступатися Росія не планує. Натомість поступки Заходу збільшать претензії Кремля на світове домінування.

Після "Великої вісімки" буде повне зняття санкцій. Не залишиться жодних інструментів стримування агресії. Такої капітуляції Заходу й добивається Путін. Його задобрюють, як Гітлера 1938-го. Тому вибачили окупацію Чехословаччини, вторгнення в Польщу. Доки не почав війну проти Великої Британії. Проти Путіна теж не підуть, доки не захопить усю Східну та Центральну Європу. Мета глобальної гібридної агресії Росії — знищити західну цивілізацію. Епіцентр у гарячій фазі — Україна.

Ми зафіксували нашу війну, як внутрішній конфлікт. Треба переводити її в міждержавний статус. Щоб світ визнав Росію воюючою стороною і запроваджував санкції як проти агресора, а не помічника повстанцям. Тоді можна говорити про створення міжнародної антипутінської коаліції.

Зараз ви читаєте новину «Макрон і Трамп хочуть повернути Росію до "Великої сімки"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути