понеділок, 02 березня 2009 17:15

Луценко все більше нагадує Білоконя

Останнім часом міністр внутрішніх справ Юрій Луценко не втомлюється погрожувати учасникам можливих акцій протесту проти того безладу, що коїться в державі. "Ми знаємо таких людей, знаємо про те, що вони готують. Тому, безумовно, повинні бути готові до адекватної відповіді на агресивні, незаконні, антиконституційні дії великих груп людей", — каже зокрема очільник МВС.

Юрій Луценко дедалі більше нагадує свого попередника Миколу Білоконя й інших активних захисників режиму Кучми. П"ять років тому традиційною для них була саме така погрозлива риторика на адресу невдоволених владою. Як і нині, тодішня верхівка боялася народних виступів. Як і сьогодні, для масштабного народного обурення були всі підстави. Тоді Білоконь, а тепер Луценко намагаються звести проблему до існування нечисленних, політично заангажованих заводіїв, що збираються досягти своїх політичних цілей за допомогою народних виступів. Як і 2004-го, міліція проводить показові навчання з розгону демонстрантів. А Луценко розповідає, як душитиме їх сльозогінним газом, а після того арештовуватиме.

Міністр розповідає, як душитиме людей сльозогінним газом, а після того арештовуватиме

Зрозуміло, що ненадання дозволу на акцію є для влади гарною можливістю її не допустити. Судячи з риторики міністра, нинішня влада в разі чого обов"язково скористається досвідом тодішньої. Але ж при Кучмі Юрій Луценко сам був одним із тих, хто організовував акції протесту. Нехай згадає, чи дозволяла влада демонстрації в рамках "України без Кучми", чи отримував Луценко як польовий командир дозвіл на помаранчеву революцію. Нехай згадає свої виступи з погрозами вуличних акцій навесні 2007 року, коли владна тоді Партія регіонів чинила опір достроковим парламентським виборам. Акції громадянської непокори цілком виправдані, коли в народу немає іншого виходу. І люди — мільйони, а не "групи" — мають повне моральне право на подібні дії й тепер. Бо нинішній владі так само байдужі проблеми пересічних українців, вона найбільше переймається самою владою. Тому ймовірно, що активна частина населення, найрішучіші й найбільш небайдужі, вийдуть на вулиці, якщо влада залишатиметься бездіяльною й надалі. Власне, це ті ж люди, що стояли 2004-го на майданах, і які допомогли тому ж Луценку всістися у міністерське крісло. Саме їм зараз погрожує наступник Білоконя.

Це при тому, що він як міністр виявився цілковито нездатним перетворити міліцію на структуру, що справді захищає права громадян і гарантує їм безпеку, зменшити в МВС корупцію. Власне, міліція часів Білоконя практично нічим не відрізняється від міліції Луценка. А його особистий приклад ще раз доводить: цю владу треба міняти. У ній немає хороших чи поганих. Вони такі самі, як і ті кучмісти, яких за допомогою народу посунули 2004-го з теплих крісел. І якщо знадобиться, міняти їх треба й через акції громадянської непокори.

Зараз ви читаєте новину «Луценко все більше нагадує Білоконя». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути