вівторок, 19 грудня 2017 07:50

Лише двоє перебувають у безпеці в Росії

Автор: ФОТО: REUTERS
  Міністр економіки Росії Олексій Улюкаєв виступив проти приватизації акцій ”Башнефті” компанією ”Роснефть”. Останню очолює Ігор Сєчин – близький соратник Володимира Путіна
Міністр економіки Росії Олексій Улюкаєв виступив проти приватизації акцій ”Башнефті” компанією ”Роснефть”. Останню очолює Ігор Сєчин – близький соратник Володимира Путіна

Колишнього міністра економічного розвитку Росії 61-річного Олексія Улюкаєва 15 грудня засудили до восьми років суворого режиму. Також він повинен заплатити 130,4 млн руб. штрафу — це майже $2 млн. Не матиме права займати державні посади протягом восьми років після звільнення. Улюкаєв став першим високопосадовцем у РФ, якого засудили за хабар.

Голова державної нафтогазової компанії "Роснефть" Ігор Сєчин звинуватив його у вимаганні $2 млн — за дозвіл купити 50% акцій об'єднання "Башнефть". Слідство стверджує: Сєчин і ФСБ провели спецоперацію, під час якої міністра затримали 14 листопада торік, коли він отримав валізу з грішми, кошик із ковбасою і вином. Цей факт Улюкаєв не заперечує. Але наполягає, що хабара не вимагав. Каже, його підставили Сєчин і відставний генерал ФСБ, керівник служби безпеки "Роснефти" Олег Феоктистов. Перший подзвонив і вмовив приїхати в офіс компанії, де передав валізу.

Ігор Сєчин не прийшов свідчити у суд, хоча був головним свідком у справі.

— Занадто часто я йшов на компроміси, вибирав легкі шляхи, шукав чужої прихильності, віддавав перевагу кар'єрі й добробуту перед відстоюванням принципів, — сказав на суді Олексій Улюкаєв 7 грудня. — Тільки коли сам потрапляєш у біду, починаєш розуміти, як важко насправді живуть люди. З якою несправедливістю вони стикаються. Вибачте мене за це, люди. Я винен перед вами.

"Вісім років суворого режиму Улюкаєву означає, що за умовно-дострокового звільнення він зможе вийти тільки через чотири роки, — пише для сайту "Эхо Москвы" російський правозахисник 36-річний Володимир Осєчкін.

— Цей вирок став символом остаточної відмови нинішнього режиму від дотримання будь-якої видимості правосуддя. Після першого вироку Михайлові Ходорковському в тюрмах опинилися тисячі інших підприємців за аналогічними звинуваченнями. З 2018 року почнеться масова посадка кого завгодно за що завгодно. Головна умова — щоб донесення було підписане впливовим силовиком".

— Напередодні президентських виборів Путін може сказати, що здійснив політичну програму, популярну сьогодні не тільки в Росії, а й в Україні. Олігархи більше не впливають на державні справи, а будь-який корумпований чиновник може бути ув'язнений, — вважає політичний оглядач 50-річний Віталій Портников.

— Ще Путін демонстрував успішну боротьбу з "олігархічною економікою". Серед її головних результатів — багаторічне ув'язнення найбагатшої людини країни Михайла Ходорковського. Відібрана в нього компанія ЮКОС стала основою для процвітання державної корпорації "Роснефть", головою якої став Ігор Сєчин — найближчий соратник Путіна.

Тепер вони вдвох із борців з олігархами перекваліфікувалися на антикорупціонерів. Російська еліта змушена задуматися — хто взагалі у країні перебуває в безпеці, окрім Путіна й Сєчина".

Зараз ви читаєте новину «Лише двоє перебувають у безпеці в Росії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути