пʼятниця, 20 вересня 2019 06:30

"Ліквідація тисяч сільрад — це знищення народовладдя"

Автор: ФОТО НАДАНЕ АРКАДІЄМ КОРНАЦЬКИМ
  Аркадій Корнацький, народний депутат восьмого скликання: ”Сільради, міськради, селищні ради — мають бути головними серед органів державної влади. Як наймасовіші й наближені до громадян”
Аркадій Корнацький, народний депутат восьмого скликання: ”Сільради, міськради, селищні ради — мають бути головними серед органів державної влади. Як наймасовіші й наближені до громадян”

Шановне багатостраждальне селянство. Наші сподівання на нову владу в плані захисту села виявилися марними. ЗЕ-команда справедливо критикувала своїх попередників, обіцяла покінчити з їхнім свавіллям і діяти на благо народу, але тепер сама планує продовжувати ті самі антинародні злочини, замасковані під назвою "реформи".

У тому числі найтяжчий і найстрашніший для українського села й України злочин — так зване об'єднання громад, наслідком якого є тотальна ліквідація сільських рад.

Що прикро — у президентській передвиборчій програмі Зеленського захист народовладдя був на першому місці, а тепер замість захисту — знищення. Бо ліквідація тисяч сільрад — це і є знищення народовладдя, себто демократії. Знову цинічний обман народу, знову узурпація влади.

Ми знаємо, як ці "об'єднання" робилися у 2014–2019 роках.

Шляхом шахрайських антиконституційних змін законодавства, грубого порушення конституційного права селян на місцевий референдум, проведення фейкових виборів в ОТГ, адміністративного тиску на сільських голів, їх залякувань і підкупу. Залякували — і зараз роблять те саме — повним припиненням фінансування сільрад, незаконним кримінальним переслідуванням. А купували посадами сільських старост із хорошими зарплатами, робочими місцями для родичів у роздутих штатах ОТГ тощо.

Знаємо також, що наслідки об'єднання громад, яке насправді ні де-юре, ні де-факто не стається, є трагічними для села. Вслід за ліквідацією сільради в селі швидко зникає все необхідне для життя людей — дитячий садок, школа, пошта, ФАП, клуб тощо. Жодного об'єднання насправді немає, але все спільне майно, нажите сільською громадою протягом багатьох десятиліть, від нерухомості до останнього віника, забирають у власність юридичної особи під назвою "Рада ОТГ", розташованої бозна де. Грабіж серед білого дня. Сільська громада, позбавлена сільради, залишається голою й босою, як після Великого Потопу.

Дороги від сіл до райцентрів скоро остаточно зруйнуються — бо нікому вони не потрібні, крім селян, ніхто їх капітально не ремонтуватиме. Не для того ліквідуються в селах органи народовладдя і соціальна інфраструктура, щоб вкладати гроші у їх розвиток.

І живи, селянине, як хочеш. А якщо "ЗЕлені" ще й скоротять уп'ятеро кількість райцентрів — як проголосили — медицина з освітою та інші блага цивілізації стануть для селян недосяжними.

Нас убивають і переконують, що так і має бути.

Весь цей жах учорашні гробовщики України понад чотири роки поспіль прикривали тотальною брехнею "про успіхи децентралізації". Якщо президент Зеленський і його політичне оточення купилися на цю підлу пропаганду, то це ще півбіди. Гірше, якщо вони, як попередники, свідомо виконуватимуть закордонний план зі знищення української державності. Тоді зупинити їх буде важче.

Я письмово попередив нинішніх можновладців про злочинність їхніх намірів і про те, що веду юридичну роботу з кримінального переслідування псевдодецентралізаторів.

Позитивної реакції поки що немає. На мої численні письмові звернення до президента України, голови Верховної Ради і прем'єр-міністра щодо протиправності й неприпустимості насильницького об'єднання громад приходять відписки.

До президента звернення, напевне, й не доходять — бо з Банкової відписує Богдан. Керівник уряду Олексій Гончарук спочатку відповідав, пропонував уточнити пропозиції, потім замовк. А спікер Дмитро Разумков узагалі не відповідає.

Знаю, що те саме відбувається і з вашими зверненнями. Тому, оскільки нас не чують поодинці, ми не маємо іншого виходу, як об'єднатися і діяти гуртом.

Пропоную всім зацікавленим у порятунку українського села, народовладдя і України увійти до Всеукраїнського об'єднання сільських голів, депутатів сільрад і селян, і найближчим часом завітати на Банкову до президента України як глави держави і гаранта додержання Конституції з вимогою негайно вжити заходів щодо припинення геноциду селянства.

Зробити це — його обов'язок.

Також раджу не йти на злочинні угоди з головами районних і обласних державних адміністрацій щодо об'єднання громад. Не здавайтеся. Ви — носії суверенітету і єдине джерело влади в Україні, ніхто не має права змушувати відмовитися від ваших конституційних прав.

Діючи так, ми доб'ємося не тільки припинення насильницького об'єднання громад, не тільки скасування бюджетної дискримінації, але й відшкодування збитків, завданих селам за багато років цією дискримінацією, та повернення сільрадам і їхнім виконкомам усіх належних їм владних повноважень.

Доб'ємося вилучення з Конституції України лукавого терміну "місцеве самоврядування", який внесли 1996 року до Основного закону з метою розвалу української державності.

"Місцеве самоврядування" — це побутова назва місцевих органів влади. Від того, що їх отак обізвали в Конституції, їх правовий статус не змінився. Вони не стали чимось подібним до громадських органів самоорганізації населення, до статусу яких їх багато років поспіль намагаються опустити узурпатори влади. Сільради, міськради, селищні ради є місцевими органами державної влади — і нічим іншим.

В одній державі двох влад не буває. Є одна — державна. І це не органи влади, як думають чинов­ники, а сам народ.

Серед органів державної влади головними мають бути не центральні й не регіональні, як тепер. А місцеві — сільради, міськради, селищні ради як наймасовіші й наближені до громадян.

Аркадій КОРНАЦЬКИЙ, народний депутат восьмого скликання

Зараз ви читаєте новину «"Ліквідація тисяч сільрад — це знищення народовладдя"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути