четвер, 21 липня 2011 05:30

Лідер профспілок повторює кроки Тимошенко

Джерела у Президії Федерації профспілок України та публікації в інтернеті стверджують, що лідера ФПУ Василя Хару попередили про ймовірне порушення щодо керівництва Федерації кримінальних справ за зловживання у сфері майнового комплексу ФПУ і фінансові махінації. У зв'язку з цим команда Хари готує кампанію "стримування" зусиль Генеральної прокуратури юридичними та політичними методами. Схоже, що за зразок взяли "наступальний" захист Юлії Тимошенко в Печерському райсуді столиці — вже розхвалену піарниками і юристами.

Цьому завданню планували присвятити екстрене закрите засідання Президії ФПУ у вівторок 12 липня. Завдання-максимум для прихильників голови, зі слів нашого джерела, — забезпечення негативного голосування у Верховній Раді в разі, якщо Генпрокурор зробить подання про зняття з Василя Хари депутатської недоторканності. Завдання-мінімум — саботаж слідчої роботи з відповідних кримінальних справ, до передачі їх до суду. У ході обговорення постійно згадували прізвище Генерального прокурора Віктора Пшонки, на яке останнім часом керівництво ФПУ реагує  неоднозначно. Двічі Хара намагався "залякати" Генпрокуратуру пікетуванням.

Ідеологічною основою "активного захисту" лідера Федерації профспілок має стати реалізація його неодноразових публічних погроз — влаштувати "новий Майдан". 5 липня ФПУ провела в Донецьку мітинг проти пенсійної реформи. Не настільки численні акції відбулися в інших регіонах та Києві. Неодноразово звучали заяви і погрози на адресу віце-прем'єра Тігіпка, прем'єр-міністра. Та й не тільки.

Публічно Василь Хара не висловлював побоювань щодо можливості свого арешту. Навпаки, він активно звинувачує прокуратуру в рейдерській змові. Проте інформація з різних джерел свідчить, що така загроза цілком реальна.

4 липня прокурор Києва Анатолій Мельник розповів журналістам про кримінальні справи стосовно фактів незаконного відчуження майна профспілок. На запитання про дії прокуратури щодо особисто Василя Хари прокурор недвозначно відповів, що того не можна притягти до відповідальності через його статус народного депутата.

Але і в прокуратурі, і в ФПУ є люди, які вважають цю перешкоду цілком здоланною. Вони розповідають, що Василя Хару і всіх його заступників викликають на допити. Більше того, працівники прокуратури почали активно відвідувати центральний офіс Федерації в Києві. Але застати там голову ФПУ, втім, як і на робочому місці в сесійній залі Верховної Ради, майже неможливо. До речі, на його робочому кабінеті висить табличка "Приймальня народного депутата України Хари В.Г.". Кажуть, для того, щоб зробити кабінет "недоторканним".

У лютому 2011-го оголосили в розшук Олега Кленіна — заступника голови правління профспілкового товариства "Укрпрофоздоровниця" і, за чутками, "праву руку" Хари з питань "реалізації" майна. Кленін керував підозрілою передачею в оренду санаторіїв та інших об'єктів ФПУ — про це свідчать опубліковані документи.

Паралельно тривають розслідування та перевірки на підприємствах Федерації по всій Україні. Так, на час написання статті кількість відповідних кримінальних справ сягнула 21.

А при Кабміні створили комісію на чолі з першим віце-прем'єром Андрієм Клюєвим. Вона має вивчити питання сумнівної приватизації державних об'єктів. Відомо, що в поле зору цієї комісії потрапили і підприємства ФПУ.

Усі ці обставини роблять малопереконливими запевнення Василя Хари в тому, що всі його рішення щодо майна Федерації схвалює вище керівництво держави. Голова ФПУ дедалі частіше згадує прізвище президента, коли йому потрібно провести рішення через профспілкові колегіальні органи управління. Зазвичай це поки що спрацьовує.

Наступальна стратегія захисту голови ФПУ з уникнення кримінальної відповідальності передбачає ряд комунікаційних завдань. Так стверджують наші джерела у Федерації.

По-перше, вирішили запобігти розслідуванню сумнівних кримінальних епізодів, наприклад, випадку жорстокого побиття екс-голови правління "Укрпрофоздоровниці" 73-річного Едуарда Колесника. Він дістав тяжкі черепно-мозкові травми 12 січня цього року в під'їзді свого будинку. Розслідування не завершене, проте Колесника відправили у відставку. Кажуть, його про це переконливо попросили згори після того, як він виступив проти продажу профспілкової перлини — санаторію "Парус", за надто низьку ціну. Трохи раніше відбувся аналогічний напад на Олега Бондарчука, помічника голови ФПУ. Причому це збіглося з моментом, коли Бондарчук висловив свою думку з приводу багатьох делікатних питань фінансово-господарської діяльності керівництва.

Василю Харі радять розгорнути публічний конфлікт між ФПУ і слідчими органами до того, як прокуратура оприлюднить якісь результати у справі Колесника-Бондарчука. Це нібито дасть змогу заявити, що політичний протест керівника Федерації "заглушують" важкими кримінальними звинуваченнями.

Інше стратегічне завдання "активного захисту" Хари — спробувати за допомогою антивладної риторики згуртувати навколо себе профспілкових активістів. Хоча про недовіру профспілкових низів до Хари свідчать їх відкриті листи з наріканнями на лідера ФПУ, продовжують надходити. Навіть 9 липня, на день народження Віктора Януковича, засоби масової інформації оприлюдили чергове таке послання — від ялтинців. Наше джерело стверджує, що опоненти Василя Хари висувають дві групи вимог.

З одного боку, значна частина низових активістів засуджують пасивну і безлику позицію Федерації профспілок та її лідера. Вони запитують: чому адміністративна машина ФПУ не спрямована на захист інтересів її рядових членів, якого вони потребують? Це, на їхню думку, зменшує вплив ФПУ серед трудівників і спонукає членів Федерації переходити до альтернативних профспілок.

З іншого боку, більшість місцевих профспілкових керівників вважають згубними умисні "втрати" санаторних активів Федерації. Досвідчені члени профспілкової організації, а також керівники оздоровниць та інших об'єктів профспілкової інфраструктури шоковані темпами відтоку санаторіїв, турбаз, земель тощо.

Напевно, Василь Хара розуміє це. І спробує спрямувати обурення на інший об'єкт. Ним, судячи з усього, має стати Генеральна прокуратура України. Винуватцями негараздів у Федерації він називає прокурорів, які своїми перевірками заважають профспілковому життю. І якщо здійняти бучу до того, як слідчі розкопають і доведуть до суду зловживання, то в очах суспільства Хара планує постати жертвою і свідомо оббреханою людиною.

Хоча реалізувати свій план Василю Харі буде непросто. Адже навіть на згаданому вже екстреному закритому засіданні Президії 12 липня викрили неприємні для керівництва Федерації тенденції. Багато хто жорстко говорив про подвійні стандарти політики голови ФПУ. Дійшло до того, що незадоволені добилися рішення про те, щоб до 1 вересня Хара визначився зі своїм робочим місцем — або в парламенті, або у ФПУ. А на 7 вересня намітили провести позачергове засідання Ради Федерації, на якому заслухати звіт голови, дати оцінку і вирішити його подальшу долю у ФПУ.

Багато хто зараз стверджує: Василь Хара — "чужорідне тіло" в організації ФПУ. І те, що досі залишається керівником Федерації, радше випадковість, збіг різних обставин. Але збігатися надто довго вони не можуть. "Верхи" Хару терпіти вже не можуть, а "низи" — не хочуть. Але головне: кожен день його перебування на чолі ФПУ — це крок до прірви для всієї організації. Про що говорять дедалі частіше.

Зараз ви читаєте новину «Лідер профспілок повторює кроки Тимошенко». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути