Ексклюзиви
вівторок, 30 листопада 2010 00:15

"Кучма або Мельниченко має сидіти у тюрмі"

10 років тому 28 листопада лідер Соціалістичної партії Олександр Мороз оприлюднив частину записів, які майор Держохорони Микола Мельниченко нібито зробив у кабінеті президента. Зміст розмов стосувався гучних злочинів, до яких нібито були причетні тодішній президент Леонід Кучма та його найближче оточення. Ішлося і про вбивство журналіста Георгія Ґонґадзе.

Колишній полковник СБУ, народний депутат третього скликання Олександр Жир, 52 роки, очолював слідчу парламентську комісію, яка розслідувала так званий касетний скандал.

— Робота комісії завершилася одночасно із каденцією Верховної Ради 2002-го, — розповідає Олександр Жир. — Фактично усі матеріали, які ми зібрали, тепер підтверджені розслідуванням Генпрокуратури. Найголовніше — ми не дозволили тодішній владі закрити ці справи.

Проте на запитання "Хто організовував записи в кабінеті Кучми — Росія чи Америка?" відповіді досі немає. Хоч я можу стверджувати: прослуховуючі пристрої в кабінеті президента встановлювали наші спецслужби. Американці до цього не причетні.

Також не встановили, хто винен. Чи майор Микола Мельниченко, який стверджує, що самотужки записував екс-президента на диктофон, чи Леонід Кучма? Хтось із них має сидіти в тюрмі. І це основне, чого не хоче довести слідство. Усім цим подіям має бути надана правова, а не політична оцінка.

Касетний скандал засвідчив слабі сторони тогочасної української влади і всієї державності. Якщо в кабінеті президента встановлюють записуючі пристрої, про який високий міжнародний імідж можна говорити? Але позитив скандалу в тому, що люди побачили справжнє обличчя влади.

Зараз ви читаєте новину «"Кучма або Мельниченко має сидіти у тюрмі"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути