вівторок, 11 грудня 2018 05:46

Кримських татар репресують ті, хто бився за "Новоросію" ще до анексії

Автор: WWW.UA.KRYMR.COM
  Адвокат Еміль Курбедінов заходить до будівлі підконтрольного Росії Київського райсуду Сімферополя, 6 грудня 2018 року. Його супроводжують працівники російського Центру з протидії екстремізму
Адвокат Еміль Курбедінов заходить до будівлі підконтрольного Росії Київського райсуду Сімферополя, 6 грудня 2018 року. Його супроводжують працівники російського Центру з протидії екстремізму

У Криму затримали Еміля Курбедінова і 7 грудня заарештували на п'ять діб. Це адвокат, який після анексії витягає людей із рук російської системи. Шиють екстремізм за допис у "Фейсбуку" від 2013 року.

Торік за цей допис Еміль вже отримував 10 діб арешту. Тоді його виявили у мережі "ВКонтакте".

Тепер справу вирішили поновити. Можливо, тому що Курбедінов був серед адвокатів, які перші погодилися захищати полонених українських моряків. Або тому, що він і його колеги давно стали скалкою в оці для російської правоохоронної системи. Чи тому, що він — кримський татарин. Певно, усе разом.

Експертний висновок про екстремізм допису Еміля робив кримський політолог Андрій Нікіфоров. Він доводить, що "універсальний ісламський прапор" у дописі, "жодна організація, крім "Хізб ут-Тахрір"(міжнародна ісламська політична партія, яку визнали терористичною в Росії. — ГПУ) не використовує".

1995 року Нікіфоров виступав із доповіддю "Новоросія як геополітичне ядро майбутньої Росії". 2014-го заявляв, що "кримські татари, на відміну від кримчан інших національностей, украй неоднозначно сприйняли повернення Криму до складу Росії. Деякі — вороже, деякі — насторожено". Рік по тому напише, що антиросійські настрої є на півострові тільки у кримськотатарському середовищі.

Доля нерідко зводила мене з Нікіфоровим у довоєнні роки. Тоді він намагався стерти Україну на мапі світу. Тепер прагне зробити те ж з кримськими татарами.

Для таких, як він, недолік Радянського Союзу був у тому, що він не остаточно русифікував українців. Вони були на війні ще тоді, коли Росія її офіційно не розв'язала. Після анексії стали ще завзятіше відстоювати символ віри. Тепер уже головний докір Путіну з їхнього боку — що він недостатньо Путін. Що ще не ділить танковими клинами Україну на зони окупації.

Ці люди звикли сприймати себе як меншину, що зазнає переслідування. Скаржилися на українізацію в ті роки, коли Крим чув державну мову лише з екранів кінотеатрів.

Вони пишуть свої експертні висновки не за гроші, а за покликом серця. Переконані, що захищають крихітну Росію від гігантського чудовиська. Одне щупальце якого пофарбоване в кольори кримськотатарського прапора, інше — жовто-блакитне, а третє — ліберально-правозахисне.

Їм неможливо пояснити, що першими почали саме вони. Навіть якщо взяти за точку відліку не анексію Криму, а Майдан. Бо Віктора Януковича 2010-го вибирали вони. Зробили президентом людину, яка перетворила Україну на кримінальну вотчину. Крала швидше, ніж встигала брати в борг. Дратувала усіх настільки, що об'єднала проти себе всю країну. Майдан — результат їхнього політичного вибору. І звинувачувати їм, крім себе, нікого.

Меншина — не вони, а ті, з ким воюють. Кримські татари, яким закидають недостатню любов до триколора. Українці, які намагаються вирватися з обіймів імперії. Їм неможливо це пояснити, бо це позбавить їх п'єдесталу. Вони ризикують виявити, що Д'Артаньян у цій ситуації — адвокат Еміль Курбедінов. А вони — ні.

Вони можуть вважати себе нормою. Намагатися відмовити в цьому іншим. Курбедінову. Сенцову. Балуху. Людям із кримськотатарськими, українськими та російськими прізвищами, які в ситуації етичного перелому вибрали сторону, що не обіцяє їм посад і кар'єри. Які зробили те, завдяки чому одні залишаються в пам'яті і підручниках. Інші — ні.

Зараз ви читаєте новину «Кримських татар репресують ті, хто бився за "Новоросію" ще до анексії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути