Ексклюзиви
четвер, 18 березня 2021 00:40

Кремль працюватиме на виснаження України

— На фронті побільшало провокацій. Я не хочу пов'язувати це з закриттям каналів Медведчука. Але це відбувається в один час, — каже президент 42-річний Володимир Зеленський 9 березня.

Перед тим ДНР дозволила банд­формуванням відкривати вогонь на випередження по позиціях українських військових. Тобто атакувати першими. Окупанти звинувачують Україну в порушенні мирних угод.

16 українських військових загинули з початку року. З початку перемир'я 27 липня торік до кінця 2020-го втратили чотирьох бійців.

— Готується "нормандська зустріч" (між керівниками України, Франції, Німеччини й Росії. — ГПУ). Але я сказав західним партнерам: якщо не буде цих переговорів, я зустрінуся з кожним із лідерів "нормандської четвірки". Відтерміновувати постійно не вийде, — каже Зеленський.

— На столі лежить конкретний план мирного врегулювання, запропонований Німеччиною і Францією. Допрацьований Україною, — заявив голова Офісу президента 49-річний Андрій Єрмак. — Учасники "нормандського формату" чекають на реакцію Москви. Вона повинна чітко сказати, чи готова йти шляхом встановлення миру на Донбасі.

— Росіяни погодилися на перемир'я як на тимчасовий тактичний крок, — каже політолог Михайло Басараб, 43 роки. — Дали час нашому президентові, щоби втілив капітулянтські вимоги. Але він не може цього зробити. Не має контролю над парламентом. Навіть над своєю фракцією. До того ж є спротив суспільства. Путін почав силою примушувати до поступок.

Санкції проти Віктора Медведчука і його каналів — фактично російських — могли стати фактором загострення. Наступний чинник — обрання нового президента США Джо Байдена. Росіяни піднімають ставки, щоб покращити позицію в переговорах зі Штатами про Україну. Вашингтон може ввійти в "нормандський процес" або започаткувати паралельний майданчик. Можливе об'єднання питань Донбасу і Криму в одному пакеті. Зараз повернення півострова Україні майже не обговорюють. Дипломатичним шляхом змусити Кремль піти з Донбасу можемо лише спільно з західними партнерами. Насамперед зі США. Треба домогтися шокових санкцій.

У Мінську можна врегулювати конфлікт тільки, як цього хоче Москва. "Нормандський формат" не дає результатів. Добігає кінця ера Ангели Меркель у Німеччині. Берлін може стати чутливішим до інтересів Москви. У Франції теж намітилося покращення відносин із РФ. Змінити все може поява в переговорах США. Потрібна політична воля Байдена.

Масштабного наступу РФ не буде. Це матиме для неї важкі економічні наслідки. Кремль працюватиме на виснаження України. Вестиме далі окопну війну з роботою снайперів і періодичними обстрілами. Можливі великі, але локальні бої. Може провокувати з Білорусі. У критично важливих для українського експорту Чорному й Азовському морях створюватиме проблеми для судно­плавства. Працюватиме через агентуру в Україні. Спробують купити нові телеканали. В місцевих радах півдня і сходу багато проросійських керівників. Можуть діяти через них.

Зараз ви читаєте новину «Кремль працюватиме на виснаження України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути