вівторок, 17 вересня 2019 06:10

"Кремль може уникнути навіть не покарання, а звинувачення"

Автор: REUTERS
  Судді Європейського суду заходять до судової зали на початку слухань у справі України проти Росії щодо порушень прав людини в Криму. 11 вересня 2019 року, Страсбург, Франція
Судді Європейського суду заходять до судової зали на початку слухань у справі України проти Росії щодо порушень прав людини в Криму. 11 вересня 2019 року, Страсбург, Франція

11 вересня у Страсбурзі 3 год. тривало відкрите засідання Європейського суду з прав людини стосовно позову "Україна проти Росії". Єдине у цій справі. Далі розгляд буде у вигляді листування. Всередині 2020 року суд ухвалить рішення про прийнятність справи до розгляду. Наступні етапи — рішення по суті й присудження компенсації.

Київ подав позов 13 березня 2014-го. Звинувачує Москву в порушенні низки статей Конвенції про захист прав людини й основоположних свобод у Криму. Зокрема, права на життя, свободу слова й пересування. Україна домагається визнання російського контролю над півостровом із 27 лютого ­2014-го. За 19 днів до офіційного "приєднання до РФ".

— Переслідування в Криму складаються в картину політично вмотивованих репресій проти українців і кримських татар за національністю. А також українських військових і проукраїнських активістів, вірних інших церков, ніж Російська православна, незалежних журналістів, — сказав 41-річний Іван Ліщина, заступник міністра юстиції України.

— У лютому 2014-го сталась окупація Криму, — говорив британський юрист 56-річний Бен Емерсон, представляв Україну. — Всіх, хто виступав проти неї, російська держава почала переслідувати. Станом на лютий ­2018-го подано понад чотири тисячі індивідуальних скарг на дії Росії в Криму. Не допоміг легалізувати окупацію і так званий референдум. Його не визнала жодна міжнародна інституція.

— Керівні позиції в уряді, включно з посадою міністра оборони, посідали фашисти з партії "Свобода" та "Правого сектору", — заявив заступник міністра юстиції Росії Михайло Гальперін, 36 років. — Із 2014 року люди по всій Україні мають обмеження говорити рідною мовою, сповідувати свою релігію.

— Українська сторона наполягає визнати 27 лютого 2014 року початком анексії. Це важливо, — каже дипломат Володимир Огризко, 63 роки.

— Саме з того моменту переслідували людей, які були проти приєднання Криму до РФ. Убивства, тортури, незаконні ув'язнення. Москва наполягає, що її контроль над півостровом почався 18 березня. Це неправда. Якщо приймемо її позицію, Кремль зможе уникнути навіть не покарання, а звинувачення у злочинах.

На тепер ми зробили максимум, надали багато матеріалів. Є всі шанси, що Європейський суд стане на бік України. Та не варто забагато очікувати. Росію визнають винною у порушенні прав людини в Криму. Її діяльність засудить міжнародне співтовариство. Проте на півострові після цього нічого не зміниться. Російське законодавство дозволяє не визнавати будь-яке рішення міжнародної організації чи суду.

489 мільйонів рублів — майже $10 млн — у 2014–2016 роках виділили в бюджеті РФ на оплату позаштатних юристів для тяганини з Україною в Європейському суді з прав людини, за даними російського мін'юсту.

Зараз ви читаєте новину «"Кремль може уникнути навіть не покарання, а звинувачення"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути