пʼятниця, 10 червня 2016 07:50

Коломойський і Боголюбов вимагають від України 4,6 мільярда доларів

Автор: ФОТО з сайта www.fscebook.com
  Ігор Коломойський зустрів у Нацбанку його главу Валерію Гонтареву 3 червня ввечері
Ігор Коломойський зустрів у Нацбанку його главу Валерію Гонтареву 3 червня ввечері

Три кіпрські офшорні компанії Ігоря Коломойського та Геннадія Боголюбова вимагають від України понад $4,6 млрд.

Фірми-акціонери нафтовидобувної компанії "Укрнафта" звинувачують державу в порушенні своїх прав та незаконному вилученні їхніх інвестицій. Зокрема, $2,063 млрд хочуть за втрату дивідендів — частини прибутку підприємства, що виплачується його акціонерам. Також вимагають $932 млн штрафних санкцій і $1,679 млрд — за втрату вартості акцій.

Претензії надіслали до Мін'юсту після прийняття позову до розгляду Стокгольмським арбітражем — міжнародним комерційним судом із цивільно-правових суперечок.

— Коломойський і Боголюбов вимагають від держави суму, еквівалентну 5 відсоткам валового внутрішнього продукту країни, — каже 35-річний Юрій Корольчук з Інституту енергетичних стратегій. — Розгляд справи в арбітражі займе від року до двох. Офшори Коломойського й Боголюбова закидають Україні претензії — усунення інвесторів від керівництва Укрнафтою, вилучення інвестицій, купівлю продукції за заниженими цінами. Оптимізму щодо перспектив України в суді небагато.

Укрнафтою керували за непрозорою схемою з участю державного власника. Прихильності суддів це нам не додає. Але заплутаність і політичний підтекст суперечки дозволяє Україні максимально затягувати процес. І Коломойський з Боголюбовим це розуміють. Розраховують на успіх хоча б за деякими пунктами позову.

Під час розгляду сторони часто приходять до компромісу поза залою суду. Така практика арбітражів. Група "Приват" тисне на Україну заради відновлення свого контролю над Укрнафтою. Тому не виключено, що влада поступиться олігархам. Бо перспектива виплачувати 4,6 мільярда доларів — гірша. А програшне для України рішення арбітражу буде обов'язковим для виконання.

— Коломойський діє в звичній манері — нав'язує судову тяганину заради зміцнення своїх позицій, — каже експерт з енергетики Михайло Гончар, 53 роки. — Вимагає грошей, хоча Укрнафта має величезні борги з податків. Усіма способами намагається зберегти вплив над управлінням компанією.

Раніше стало відомо, що Державна виконавча служба України передала структурам Коломойського та Боголюбова близько 2 мільярдів кубометрів газу з підземних сховищ на суму понад 11 мільярдів гривень. Це сталося після голосування пов'язаної з ними депутатської групи "Відродження" за президентську судову реформу.

Коломойський і Боголюбов мають великі шанси виграти позов проти держави. Влада спробує задовольнити їхні апетити якщо не грішми, то привабливими пропозиціями на газовому ринку. Законодавчі ініціативи Порошенка ще не раз потребуватимуть підтримки людей Коломойського в Раді, а його прихильність коштує дуже ­дорого.

Укрнафта — найбільша нафтовидобувна компанія України. Державі належить 50% і одна її акція. Близько 42% контролюють структури, пов'язані з фінансово-промисловою групою "Приват" Ігоря Коломойського та Геннадія Боголюбова.

Раніше рішення в Укрнафті приймали, якщо на зібранні акціонерів присутні були власники 60% акцій. Це дозволяло структурам групи "Приват" блокувати проведення зборів і контролювали підприємство.

У січні позаторік Верховна Рада знизила вимоги до присутності акціонерів з 60 до 50%. Це позбавило Коломойського та Боголюбова влади над Укрнафтою. Відтоді пов'язані з ними компанії борються за відновлення позицій.

Нафтогаз програв у Стокгольмському арбітражі майже 10 мільярдів

Державна компанія "Нафтогаз України" в червні 2010-го в Стокгольмському арбітражному суді програла справу Росукренерго, співвласником якої був Дмитро Фірташ.

Тоді суд зобов'язав Нафтогаз повернути компанії олігарха 12,1 млрд кубометрів природного газу вартістю $5,4 млрд.

Арбітраж підтвердив, що 11 млрд кубометрів газу Нафтогаз вилучив із порушенням умов контракту про зберігання. Додаткові 1,1 млрд кубометрів компанія мала повернути як неустойку.

– 2010 року ми змушені були продати Фірташу 12 мільярдів кубометрів газу за мінімальною ціною. Ще й виплатити йому 200 мільйонів доларів компенсації, — говорить експерт Юрій Ковальчук.

2013-го Нафтогаз програв у Стокгольмському арбітражі трейдеру "Італія Україна Газ". Держ­компанію зобов'язали продати 13,1 млрд кубометрів газу за цінами 2003 року — $110 за тисячу кубометрів замість тодішньої його вартості в $416. Втрати від виконання рішення суду сягали $3,9 млрд.

Також суд зобов'язав Нафтогаз заплатити газотрейдеру $12,7 млн штрафу за затримку постачання.

Зараз ви читаєте новину «Коломойський і Боголюбов вимагають від України 4,6 мільярда доларів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути