вівторок, 03 квітня 2018 07:15

Колишня корпорація Порошенка купувала російські двигуни для тролейбусів

Автомобілебудівна корпорація "Богдан" до кінця 2017 року купувала в Росії тягові електродвигуни для українських тролейбусів.

Про це стало відомо з розслідування програми "Схеми". У ньому йдеться про те, що 2017-го корпорація виграла тендер на поставку столиці 80 тролейбусів. Російські двигуни виготовлені на Псков­ському електромашинобудівному заводі. Той працює для оборонного комплексу РФ. Двигуни замінять на вітчизняні — з харківського "Електроважмашу".

"Ми не відмовляємося, що в минулому встановлювали російські двигуни. Їх завезли за контрактами, підписаними до 2014 року. Як відповідальний партнер ми вимушені були виконувати зобов'язання за договорами", — повідомляє компанія.

— Торговельні зносини між українськими та російськими підприємствами не припинилися. Ми в гібридній ситуації, — говорить економіст 51-річний Борис Кушнірук. — Завдяки тому, що спиралися на контракт, змогли виграти процес Нафтогазу проти Газпрому (українська компанія домоглася $4,63 млрд компенсації за двома судовими справами — про недопоставлені обсяги газу для транзиту й про постачання палива для України. — ГПУ). Якщо відмовитися від контракту в односторонньому порядку, то вони подадуть до Європейського суду й ви­грають.

Компанії, що торгують на світових ринках, не можуть безкарно відмовитися від співпраці з Росією.

Якби оголосили війну, можна було б розривати договори. Але тоді ми були б у значно гіршій ситуації. Не оголошувати війну — вимога Заходу. У протилежному випадку їм довелося б приймати біженців з України й забезпечувати їх.

Корпорацію "Богдан" заснували 2005 року. До 2009-го головним її акціонером був Петро Порошенко. Продав свою частку Олегові Свинарчуку, який досі залишається її власником. Виробничі потужності корпорації дозволяють виготовляти до 150 тис. легковиків, майже 9 тис. автобусів і тролейбусів, близько 15 тис. вантажівок і спеціалізованої техніки. Заводи компанії розташовані в Луцьку й Черкасах.

Зараз ви читаєте новину «Колишня корпорація Порошенка купувала російські двигуни для тролейбусів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути