пʼятниця, 13 квітня 2018 07:05

Іван Бубенчик міг себе обмовити

— Застосування зброї Іваном Бубенчиком було відповіддю на злочинні дії влади й підпадає під статтю про самооборону, — говорить колишній суддя Конституційного суду та перший генеральний прокурор України 66-річний Віктор Шишкін у відеозверненні у "Фейс­буку".

3 квітня учасника Революції гідності Івана Бубенчика затримали у Львівській області. Оголосили про підозру в убивстві. Позаторік в інтерв'ю чоловік розповів, що 20 лютого 2014‑го нібито застрелив двох бійців "Беркуту" на вул. Інститутській у столиці. 5 квітня з підозри прибрали статтю Кримінального кодексу про умисне вбивство. Лишилися статті про посягання на життя правоохоронців і незаконне поводження зі зброєю.

— Банда Віктора Януковича здійснила антиконституційні дії. Якщо влада або її елементи роблять це, у народу є право на повстання, — продовжує Віктор Шишкін. — Воно випливає з п'ятої статті Конституції України, з Декларації прав людини та інших документів.

Якщо банда теперішнього президента намагається засудити за такі дії учасників революції, то сам Порошенко перший повинен сісти на лаву підсудних. Бо, виходить, він узурпував владу, прийшовши до неї на крові Майдану. Іншої юридичної й загальної логіки я не бачу в цих контрреволюційних діях.

— На Майдані спочатку була мирна акція. Використання зброї спричинила необхідність захищати своє життя, — каже правознавець Микола Хавронюк, 56 років. — Бубенчик сам розповів про стрілянину. Не порушити провадження було неможливо. Однак справа викликає багато запитань. Видається, ніби Бубенчик себе обмовив, спробував створити навколо себе ореол народного героя. Офіційні дані правоохоронців щодо часу й напрямку пострілів не збігаються з тим, що розповів Іван. Під час розслідування мають опрацювати всі версії.

Зараз ви читаєте новину «Іван Бубенчик міг себе обмовити». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути