вівторок, 01 грудня 2009 17:56

"Ідея створити реєстр кодів мобільних телефонів недолуга"

"Ідея створити реєстр кодів мобільних телефонів недолуга"

Укрчастотнагляд уніс до узагальненої бази ІМЕІ мобільних телефонів 79 млн 147 тис. 956 кодів. До "білого" переліку тепер вписуватимуть коди законно ввезених в Україну апаратів. Із лютого картки в "сірих" мобілках блокуватимуть.

— Ідея створити національний реєстр ІМЕІ-кодів мобільних телефонів, м"яко кажучи, недолуга, — вважає Віктор Литовченко, 38-річний ведучий телевізійної програми "ТехноПарк". — Не дивно, що вона здійняла таку хвилю обурення в національних операторів мобільного зв"язку. Їм, по суті, нав"язують невластиві функції. Оператор змушений робити фінальну зачистку в боротьбі з нелегальними телефонами, а це питання належить до компетенції митниці, податкових органів та міліції. Мало того, що серйозно ускладнюється його робота в технічному плані, то він ще стає єдиним відповідальним. Без спеціального устаткування неможливо заблокувати телефон, а лише сім-карту. Якщо клієнт не порушує умов використання картки, за що його відключати?

Які незручності очікують користувачів мобільного зв"язку?

— Українцям, які повертаються додому із закордонних заробітків, радять належно оформити свої мобільники на митниці. При цьому бажано мати при собі чек із магазину, де придбали телефон. Не певен, що хтось наважиться пройти таку процедуру. Тому через три місяці доведеться купувати новий телефон або витратитися на народного умільця. За гривень 160–200 майстер на радіоринку "вибілить" апарат. Хоча ймовірність того, що той довго працюватиме, невисока.

Іноземні туристи теж отримають попередження про відключення телефону?

— Із гостями держави ситуація іще пікантніша. Чи перебувають вони у роумінгу, чи користуються карткою місцевого  оператора, бо так дешевше — для узагальненої бази їхні телефони "сірі". Тому туристи отримають повідомлення про можливе блокування зв"язку. А коли в"їдуть до нас знову через три місяці — картку відключать.

"Сірі" мобільники можуть продавати у магазинах

— Наберіть у телефоні комбінацію *#06#. На екрані висвітиться 15-значний код ІМЕІ – міжнародний ідентифікатор мобільного обладнання. Він має збігатися із наклеєними номерами на коробці, під кришкою і на програмному забезпеченні — під батареєю телефону. Якщо не збігається, не купуйте апарат, — радить 36-річний Віктор Гальчинський, менеджер Львівської філії "Київстар". — Можливо, хтось втручався в його програмне забезпечення або мобілка крадена. "Сірі" телефони можуть попадатися і на руках, і в магазинах.

Перевірити, чи телефон є у списку Українського державного центру радіочастот, можна на сайті www.ucrf.gov.ua. Або надішліть 15-значний код нового мобільного з будь-якого іншого апарата на безкоштовний номер 307.

Леся МЕЖВА

Зараз ви читаєте новину «"Ідея створити реєстр кодів мобільних телефонів недолуга"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути