середа, 15 вересня 2010 06:42

Хабарі дають усім контролюючим органам

Автор: фото з сайта www.bbc.co.uk
  Андрій Панаетов: ”Вищі ешелони влади декларують добрі наміри. А на практиці все навпаки”
Андрій Панаетов: ”Вищі ешелони влади декларують добрі наміри. А на практиці все навпаки”

За останні півроку ставлення влади до малого і середнього бізнесу змінилося у гірший бік. Про це каже 50-річний Андрій Панаетов із координаційної ради Асамблеї громадських організацій малого і середнього бізнесу.

— Вищі ешелони влади декларують добрі наміри: зменшити ліцензування, податки, перевірки, боротися з корупцією. А на практиці все навпаки. У регіонах почалися численні перевірки. Шукають будь-які зачіпки, аби впаяти штраф. Отже, або місцеві чиновники не виконують настанов, або їм ставлять зовсім інші завдання — викачати гроші.

Що зараз найбільше непокоїть малих підприємців?

— Насторожує, що уряд намагається проштовхнути Податковий кодекс, який фактично розв"яже руки фіскальним органам. Податкова служба отримає надзвичайні повноваження. Її інспектори зможуть незаконно списати кошти з рахунку фірми, звинуватити підприємця в ухилянні від сплати податків, безперешкодно заходити до робочих приміщень, в офіси, на склади. І все це — без будь-якої санкції та всупереч презумпції невинуватості. Зараз і так усякі УБОПи, УБОЗи, санстанції, пожежники безперервно перевіряють бізнесменів і малого, і середнього, і великого бізнесу. Поки що ми можемо боротися в судах. Але якщо податковий бєзпрєдєл узаконять, то ніякі суди не допоможуть. Половина малого і середнього бізнесу просто перестане існувати.

Якщо податковий бєзпрєдєл узаконять, то ніякі суди не допоможуть

Малих підприємців не влаштовує, що з єдиного податку прибирають багато видів діяльності та знижують річний оборот. Середніх і великих непокоїть те, що кодекс пишуть не для бізнесменів, а для чиновників. Новий документ мав би мати іншу ідеологію — допомагати бізнесу розвиватися, а не заганяти його в глухий кут. Щоби іноземці із задоволенням приносили сюди свої інвестиції, а не тікали з країни, злякавшись хабарів.

Вам часто доводиться давати хабарі?

— Принципово нікому не даю. Але знаю, що чимало підприємців дають, причому всім контролюючим органам.

У кожного з нас є родичі або друзі, які працюють у фіскальних службах. Те, що відбувається зараз, не подобається ні тим, хто це робить, ні тим, проти кого роблять.

Наша асоціація розпочала акцію "Правовий простір". На своїх робочих місцях, у кабінетах, у магазинах вивішуємо таблички "Я сплачую податки і не даю хабарів". Коли приходить перевіряючий, запитуємо, чи не бажає він підтримати слова президента про боротьбу з корупцією. Пропонуємо йому на своєму робочому місці причепити наліпку "Я не беру хабарів, а працюю за законом". У такий спосіб намагаємося переламати ситуацію в країні.

Як ваша асамблея захищає своїх учасників?

— Користуємося тільки законними методами захисту. Проводимо масові акції, пишемо листи, готуємо альтернативні законопроекти, надаємо правову допомогу кожному конкретному підприємцю, що зазнає утисків із боку чиновників. Маємо для цього серйозний склад юристів.

Зараз ви читаєте новину «Хабарі дають усім контролюючим органам». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути