середа, 21 вересня 2011 07:30

"Газпром" відхилив пропозицію Януковича з політичних міркувань

Минулої п'ятниці на восьмому форумі Ялтинської європейської стратегії у кримській Лівадії президент Віктор Янукович запропонував прокладати газопровід "Південний потік" південними областями України.

Росія хоче будувати газогін по дну Чорного моря з Новоросійська в болгарську Варну. Проект оцінюють у $25 млрд. Пропозиція української сторони, за словами Віктора Януковича, здешевить будівництво вп'ятеро. Проте цього ж дня заступник голови "Газпрому" Валерій Голубєв заявив: прокладати "Південний потік" через Україну економічно недоцільно.

— Янукович непрямо запропонував Росії скористатися українською газотранспортною системою. Якщо добудувати гілку "Богородчани–Ужгород", пропускна потужність "труби" збільшиться на 40 мільярдів кубометрів газу. Цього достатньо, щоб забезпечити всі потреби європейців у природному газі, — каже незалежний експерт з енергетичних питань Валентин Землянський, 36 років. — А за умови модернізації та добудови невеликих газопроводів, потужність української ГТС збільшиться до 200 мільярдів кубометрів на виході. Навіщо будувати якийсь "Південний потік"?

Якщо порівняти і терміни, і фінансові розрахунки, український варіант таки цікавий для Росії. Адже вартість модернізації ГТС становить 2,5 мільярда доларів. Ділянку по суходолу можна завершити за рік. А першу нитку "Південного потоку", за найоптимістичнішими прогнозами, Росія зможе запустити аж 2015-го з потужністю 15 мільярдів кубометрів.

Якби Росія погодилася на пропозицію Януковича, можна було б говорити про створення спільного підприємства для управління ГТС. "Нафтогаз" і так потрібно реорганізувати, створити окрему компанію, що займатиметься транзитом. Вона й могла б увійти у спільне підприємство з "Газпромом". Росія застрахувала б свої політичні ризики в разі зміни влади в Києві. А Україна отримала б гарантовані обсяги транзитного газу.

Заява представників "Газпрому" про економічну недоцільність суто політична. Вони добре розуміють, що пропозиція слушна, бо з 2003-го є розрахунки, які, до речі, отримали й представники Єврокомісії. Проте росіяни тримаються за свій проект, бо це можливість красти й отримувати "відкати".

Зараз ви читаєте новину «"Газпром" відхилив пропозицію Януковича з політичних міркувань». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

17

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути