Ексклюзиви
вівторок, 23 квітня 2019 07:16

Газпром провалив завдання Путіна

Проектна компанія "Північного потоку-2" подала заявку на прокладання труби у виключній економічній зоні (смуга до 200 морських миль, що прилягає до територіальних вод. — ГПУ) Данії в Балтійському морі.

Спочатку Газпром збирався прокласти трубу газогону за маршрутом "Північного потоку" (проходить територією Росії, Швеції, Данії і Німеччини. — ГПУ). Коли стало зрозуміло, що Данія може заборонити будівництво у своїх територіальних водах, змінив рішення.

Формально Данія не може заблокувати газогін поза своїми територіальними водами. Але повинна визначитися з тим, як це робитимуть з екологічної точки зору. Поки незрозуміло, коли данський регулятор завершить експертизу і розгляне її результати. Проте з очевидністю можна сказати — 2019 року проект "Північного потоку-2" з місця не зрушиться. Будівельникам ще пощастить, якщо 2020‑го вони зможуть продовжити.

Газпром провалив завдання Путіна — завершити газогін в обхід України до закінчення терміну російсько-української угоди щодо транзиту (31 грудня 2019 року. — ГПУ). Якби так сталося, Москва могла б диктувати Києву будь-які умови — аж до повної відмови переправляти газ через її територію. Але тепер контракт завершується — а з Україною, як і раніше, потрібно домовлятися. Тим більше, у Москви є підозри, що данці завершать розглядати заявку будівельників "Північного потоку-2" тільки після досягнення російсько-українських домовленостей щодо транзиту.

Маємо всі можливості виграти газову партію. Якщо, звичайно, українці — як це бувало в історії — не капітулюють перед Москвою.

Зараз ви читаєте новину «Газпром провалив завдання Путіна». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути