пʼятниця, 02 березня 2012 10:20

Євросоюз ще зробить висновки зі скандального вироку Луценку

Автор: фото з сайта www.euinside.eu
  Майкл Емерсон: ”Європейці загалом обурені подальшим переслідуванням політичних діячів в Україні”
Майкл Емерсон: ”Європейці загалом обурені подальшим переслідуванням політичних діячів в Україні”

Печерський райсуд Києва засудив екс-міністра внутрішніх справ Юрія Луценка до чотирьох років тюрми з конфіскацією майна. Його визнали винним у зловживанні службовим становищем та розтраті державних коштів. Реакція на цей вирок у країнах Євросоюзу не може бути надто жорсткою — Луценка мало знають у Європі, пояснює експерт із міжнародних питань брюссельського Центру європейських студій Майкл Емерсон, 71 рік.

— Юрія Луценка знають тільки ті, хто впритул цікавляться справами України. Інша річ Юлія Тимошенко, — каже Емерсон.

Представник Євросоюзу з іноземної політики Кетрін Ештон назвала це рішення "неповагою до міжнародних стандартів правосуддя", а Велика Британія — "глибоким розчаруванням". Що це означає в перекладі з дипломатичної мови?

— Це не реакція на справу Луценка. Європейці загалом обурені подальшим переслідуванням політичних діячів в Україні. Євросоюз ще зробить висновки з цього скандального вироку.

Єврокомісар із питань розширення Євросоюзу Штефан Фюле заявив, що Україна зможе підписати Угоду про асоціацію восени. Який план Євросоюзу?

— За першим сценарієм — угоду підпишуть до виборів і відправлять на ратифікацію в парламенти країн ЄС. А ті хай орієнтуються на перебіг і результати парламентських виборів в Україні. Другий сценарій триваліший — угоду парафують, але підпишуть лише тоді, коли переконаються, що вибори були чесні. Якщо голосування відбудеться зі скандалами, рух щодо угоди припинять.

Переломним моментом можуть стати масові фальсифікації виборів у жовтні. Зараз підтримка президента Януковича впала до 10 відсотків, наскільки я розумію. Якщо влада піде на підтасовку результатів і віддасть перемогу його партії, Євросоюз діятиме дуже жорстко. Стане очевидним, що країна сповзає до відвертого авторитаризму.

Але що є мірилом чесності виборів і як довести фальсифікації?

— Євросоюз має великий досвід у відстежуванні виборчих кампаній. Навіть якщо самі вибори будуть позірно чисті, фальсифікації можна побачити в самій кампанії, недопуску кандидатів, публічній маніпуляції, застосуванні адміністративного ресурсу або будь-якого примусу. І, звісно, самі результати. Якщо вийде 99-процентна підтримка влади, як у Центральній Азії, то й перевіряти не треба.

Держдепартамент США теж назвав вирок Луценкові "розчаруванням". Як надалі розвиватимуться стосунки між Америкою й Україною?

— Точно — міжнародні інституції не дадуть Україні кредитів. Вирок Луценкові не є визначальним для такого рішення, але підсилить небажання світових фінансових організацій співпрацювати з Україною. США має значний вплив і на Міжнародний валютний фонд, і на Світовий банк.

Євросоюз має такі важелі впливу на Україну?

— ЄС мав виділити Україні 300 мільйонів євро гранту, але цих коштів досі не дали. Головна причина була в економічній політиці України та поганому фінансовому кліматі. ЄС так само невдоволений і політичною ситуацією.

Зараз ви читаєте новину «Євросоюз ще зробить висновки зі скандального вироку Луценку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

41

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути