вівторок, 18 грудня 2018 07:05

"Європа перемагає, коли обирає принципи замість ковбаси"

Європейський Союз продовжив санкції проти Росії на півроку. Лідери держав ЄС домовилися про це на засіданні Європейської ради 13 грудня в Брюсселі.

— Євросоюз одноголосно прийняв рішення, зважаючи на повну відсутність прогресу у виконанні Мінських угод, — каже президент Європейської ради 61-річний Дональд Туск. — Також вимагаємо невідкладно відпустити затриманих українських моряків, повернути кораблі й забезпечити вільний прохід усіх кораблів Керченською протокою.

Економічні санкції щодо окремих секторів економіки Росії ввели 31 липня 2014-го. На їх послабленні наполягала Італія. Це один із пунктів програми уряду країни. Лідери ЄС переконали Рим змінити думку.

12 грудня президент України Петро Порошенко запропонував увести персональні санкції проти російських військових, причетних до атаки на українські кораблі в Керченській протоці. Але на саміті цей документ не обговорювали.

— Продовження санкцій — наша маленька перемога. Була велика загроза їх послаблення, — говорить політолог Сергій Таран, 49 років. — Країни ЄС втрачають гроші на торгівлі. РФ — величезний ринок збуту європейських товарів. У багатьох державах зараз передвиборний період. Деякі політики й партії обіцяють відновлення торговельних відносин із Росією. Але історія показує: Європа перемагає, коли обирає принципи замість ковбаси.

Правило дипломатії говорить: вимагай більшого — отримаєш менше, вимагатимеш менше — не отримаєш нічого. Ініціатива Порошенка щодо нових санкцій правильна. Але не варто сподіватися, що її завтра приймуть. Буде довга процедура, доведеться переконувати проросійські делегації. Але навіть сама загроза нових обмежень негативно впливає на бізнес та економіку РФ.

Зараз ви читаєте новину «"Європа перемагає, коли обирає принципи замість ковбаси"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути