Ексклюзиви
четвер, 27 лютого 2020 06:50

ЄС посилює вимоги вступу

5 листопада Єврокомісія затвердила нову процедуру розширення Євросоюзу.

Жорсткішими стали вимоги до реформ країн, які хочуть почати переговори про вступ. Експерти ЄС проводитимуть моніторинг на місцях. Якщо країни показуватимуть хороші результати, їм можуть збільшити фінансування. Відкат реформ тягнутиме за собою санкції — припинення фінансування або й самих переговорів про вступ до об'єднання.

Правила розширення ЄС забажала змінити Франція. Мовляв, Північна Македонія та Албанія недостатньо боролися з корупцією, слабко працювали над зміцненням верховенства права. У жовтні торік глави країн-членів Євросоюзу не досягли єдності щодо початку переговорів про приєднання цих країн.

— Схвалили нову методологію для переговорів про приєднання. Це перший елемент оновленої стратегії розширення, — каже єврокомісар 47-річний Олівер Варгеї. — Другим стануть дискусії про запуск переговорів щодо вступу з Північною Македонією і Албанією. Третім — економічний план для всього Балканського регіону. Нові правила будуть надійніші для двох сторін. Ми хочемо покращити шанси цих країн стати членами ЄС.

— Нова процедура вводить правило "більше за більше" для претендентів на вступ. І це оптимістично для розширення, — говорить Катерина Зарембо, 32 роки, з аналітичного центру "Нова Європа". — Правила ускладнюють процедури відкриття та ведення переговорів про вступ. Але позитивним є те, що двері залишаються відчиненими. Побачимо, як це втілять із балканськими країнами. Албанія, Боснія і Герцеговина, Косово та Північна Македонія готуються до вступу. Україна може вивчати їхній досвід. Але зосередитись має на виконанні Угоди про асоціацію з ЄС.

Зараз ви читаєте новину «ЄС посилює вимоги вступу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути