понеділок, 04 січня 2010 17:34

Для кого будує країну Янукович

У нинішній виборчій кампанії кандидати в президенти не втомлюються загравати з виборцями. Але, мабуть, чемпіоном на цій ниві є Віктор Янукович — від відомого всім "Почую кожного" до пролобійованого "регіоналами" закону про підвищення соціальних стандартів, від якого виграли насамперед депутати й чиновники.

Віктор Янукович раз за разом розповідає про те, як піклуватиметься про "народ". Але краще за слова політиків говорять їхні справи і ставлення до простих українців.

А воно надто красномовне — з волі кандидата в президенти кілька селищ під Києвом фактично перетворилися на гетто. Очевидно, Віктор Янукович, який збирається побудувати "Україну для людей", саме такою бачить її — рай для себе й наближених, відділених від інших глибоким ровом і колючим дротом, повідомляє в своєму розслідуванні інтернет-сайт "Рупор".

Ідеться про мисливські угіддя "Сухолуччя" у Вишгородському районі на Київщині недалеко від колишньої державної резиденції "Межигір"я". Її Янукович "прихопив", ідучи з посади прем"єр-міністра. Ця історія вже стала символом корупції в Україні.

Хоча "Сухолуччя", або офіційно — Дніпровсько-Тетерівське лісомисливське заповідно-мисливське господарство, що розкинулося майже на 38 тис. га, зокрема водних угідь — близько 9 тис. га, належить державі, та реально його контролює Віктор Янукович, бо узяв його в оренду на 99 років.

Починаючи з літа минулого року, звичайним відвідувачам заборонили вхід до заповідника, а по його периметру з"явилися контрольно-пропускні пункти — "Вахівка", "Любимівка", "Сухолуччя", "Сухолуччя-2". Крім того, побудована й мережа сезонних КПП, які в холодну пору року закриті.

На території заповідника з"явилися дві дороги: одна "народна", а друга — для Віктора Федоровича. У селі Пилява зведено ще одну резиденцію лідера "регіоналів". Люди  називають її "палац".

Жителям Сухолуччя, Пиляви, Богдан заборонено збирати у колись своєму лісі навіть гриби та ягоди. А для того, щоб на територію не потрапили сторонні, наприклад, хтось із родичів селян, то їм на КПП потрібно одержати пропуск, дійсний упродовж доби. Щоби гості залишилися на триваліший термін, потрібно звертатися до коменданта селища.

Журналісти, яким удалося потрапити в мисливські угіддя Віктора Януковича, розповідають, що по всій території заповідника встановлені вишки мобільного зв"язку. Це — нонсенс, адже на заповідній території це категорично заборонено.

Місцевим мешканцям у їхні споконвічні ліси тепер шлях заборонений

Є в лідера опозиції й улюблене місце вбивства тварин — так звана мисливська галявина. Кажуть, що таку назву місцині дав Янукович. Місцеві ж називають ту галявину "кабанячим лугом".

Диких свиней тут справді предосить. Що й спонукало Віктора Януковича встановити на галявині спеціальну вишку для розстрілу кабанів. Іще одна вишка, за декілька кілометрів від першої, призначена для відстрілу птахів, зокрема тетеревів — не дарма саме Тетеревом зветься річка, що протікає неподалік.

Полювання на тетеревів в Україні офіційно заборонено. Але хто може заборонити Вікторові Януковичу? Чи не ті, хто відпустив йому держрезиденцію "Межигір"я" і цей заповідник, у якому всяке полювання заборонено? Але, напевно, особливий статус Віктора Федоровича легко перетворює звичайного браконьєра й розкрадача держвласності в особливо великих розмірах на цілком благопристойного й шановного депутата, навіть кандидата в президенти, який зі схвильованим виглядом розмірковує перед телеглядачами про плани боротьби з корупцією.

Територія угідь обгороджена спеціальним ровом. Його облаштували за всіма правилами фортифікаційних споруджень. Кажуть, що рів сягає семи метрів завширшки, а в глибину — п"яти. Його прокопали від села Сухолуччя до села Любимівка — близько 16 км. Усього ж його довжина має бути 36 км.

Рів захищатиме "галявину" Віктора Януковича з півдня. Із півночі заповідник обгороджує гирло Тетерева, а із заходу — заболочена заплава річки. На сході "Сухолуччя" обмежено водоймищем Київської гідроелектростанції. Уся ця територія перебуває під охороною. Про неї кілька слів окремо.

Місцеві розповідають, що людей туди набирають у сільських районах Донбасу й Криму. Сама за себе говорить і назва фірми, що забезпечує спокійний відпочинок опозиційного політика — "Деліт". Це та сама структура, що відповідає й за охорону "Межигір"я". Автомобілі, бронежилети, жорсткий контроль за тим, щоб хтось із сусідніх сіл не зазіхнув на добро "хазяїна". Місцевим мешканцям у їхні споконвічні ліси тепер шлях заборонений. От таку "Україну для людей" побудував Віктор Федорович у заповідних місцях Київщини. Побудував, іще навіть не ставши президентом.

Чи мають єгері й екологи реальний вплив на стан справ нехай і в орендованому, але все ще державному заповіднику? Судячи з того, що Віктор Янукович не дуже любить відповідати на незручні запитання, і взагалі, коли говорять поперек, — навряд чи. А ще цікаво, скільки Віктор Федорович платить за оренду величезної площі господарства, хто дозволив йому встановлювати в заповіднику ретранслятори стільникового зв"язку й прокопати багатокілометровий "протитанковий рів", який перешкоджає міграції звірів? Із чийого дозволу, нарешті, жителі декількох сіл Київщини змушені жити в умовах "зони особливого контролю", — зі спеціальним пропускним режимом і безліччю обмежень їхніх законних громадянських прав?

Лідер "регіоналів" випустив серію рекламних роликів із загальним слоганом "Україна для людей", у яких ідеться про економіку, охорону здоров"я тощо. Здається, основою наступного сюжету реклами Віктора Януковича може бути історія про його вміння облаштовувати своє особисте життя за рахунок держави та простих людей.

Зараз ви читаєте новину «Для кого будує країну Янукович». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

76

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути