Ексклюзиви
вівторок, 02 грудня 2008 16:09

"Для чоловіків найнебезпечніший період від 30 до 50 років"

  Олена Палій: ”Зараз головне завдання — рятувати від передчасного вимирання те населення, яке є”
Олена Палій: ”Зараз головне завдання — рятувати від передчасного вимирання те населення, яке є”

Старший науковий співробітник Інституту демографії і соціальних досліджень НАН України Олена Палій, 60 років, вважає, що пенсійний вік в Україні слід підвищити.

Чим загрозлива нинішня демографічна ситуація?

— Передусім невпинним скороченням населення. 2050 року в Україні житиме 36 мільйонів. Сама по собі ця цифра не виглядає загрозливою: в Європі є менші за чисельністю нації, які почуваються впевнено і в демографічному сенсі, і в плані свого впливу на світові політичні й економічні процеси. Але українська нація стрімко старіє. Збільшується кількість літніх людей, які мають право на отримання пенсій. А забезпечувати їх мають працюючі.

У нас надто низький пенсійний вік. Навіть деякі колишні соціалістичні країни його трохи підвищили: для чоловіків 62 роки, для жінок — 57. Рятує те, що більшість пенсіонерів ще 5–10 років продовжують працювати. Часто ще й допомагають дітям, бо молодим важко знайти добре оплачувану роботу. Взагалі, молодь, особливо з малими дітьми, навіть у гіршому становищі, ніж пенсіонери. Ті мають хоч якийсь гарантований дохід.

Які причини скорочення населення?

— Низька народжуваність. Часом демографічну ситуацію в Європі називають "смертю Заходу". Біла раса скорочується, тоді як населення Азії, Латинської Америки й почасти Африки зростає. Воно йде на заміну західній робочій силі, а можливо й західній цивілізації. Уже тепер у багатьох містах Європи на вулицях більше вихідців з Азії й Північної Африки, ніж корінних жителів. Бо європейці не хочуть працювати на непрестижних і малооплачуваних роботах.

Загалом, для природного відновлення населення країни на кожну жінку має припадати у середньому 2,3 дитини.

Як вплинуло на народжуваність збільшення допомоги на дітей?

— У короткотерміновій перспективі — позитивно. Торік порівняно з 2004-м народилося на 10,3 відсотка більше дітей. Крім того, нині у дітородний вік вступають онуки покоління початку 1960-х

— тоді відбувся демографічний вибух.

Чоловіки у нас живуть менше за жінок. Чим це небезпечно для країни?

— Українські чоловіки живуть у середньому 64 роки — справді, на 10 менше, ніж жінки. Нині трохи поліпшилася шлюбна ситуація: більше хлопців доживають до шлюбного віку. У школах зараз їх більше, ніж дівчат. Тобто на перші шлюби вища смертність чоловіків не впливає. Але вже у 30-річних настає статева рівновага. А далі чоловіків стає все менше.

Для чоловіків найнебезпечніший період — від 30 до 50 років. Хто доживе до 60-ти, має шанс прожити ще 14 років. Основна причина передчасної смерті — алкоголізм.

На кожну жінку має припадати у середньому 2,3 дитини

А що таке для сім"ї втрата годувальника? Важко піднімати дітей. Чоловіки загалом заробляють більше, а пенсії по втраті годувальника низькі. Є також морально-психологічний аспект: для жінки болісно залишитися вдовою. Їй нелегко вдруге вийти заміж. А для суспільства й економіки надто накладно втрачати спеціалістів у віці, коли вони досягають знань і досвіду.

В усіх розвинутих країнах опорою держави є середній клас. Кого у нас можна віднести до нього?

— В Україні середній клас не перевищує 10 відсотків. Колись до нього відносили лише тих, хто мав власність — дрібних підприємців і землевласників. Інтелігенція ж не мала власності, з якої можна жити. Тепер підхід дещо змінився. Нині ми вже практично всі є власниками — приватизували квартири, хтось має свої шість соток, автомобілі тощо.

Я, скажімо, живу лише із зарплати й гонорарів. Але за поведінкою відношу себе до середнього класу. Бо не піду просити в держави житлову субсидію або якусь іншу допомогу.

Чому в Україні бідність є супутником працюючих і освічених людей?

— Великий бізнес у нас поки що типово капіталістичний. Він поводиться нецивілізовано. Наймані працівники не користуються тими благами, що заробляє їхній хазяїн.

Дрібні підприємці так-сяк виживають. Уже не бідні, але ще й не багаті. Балансують на межі порушення закону, бо без цього нічого не заробиш.

Потрібно, щоб змінилося покоління. Коли діти багатіїв вивчаться за кордоном, засвоять там знання і норми стабільного суспільства, тоді у нас почнеться формування справжнього середнього класу.

Політичні кризи в країні впливають на демографічну ситуацію?

— На демографію це впливає мало. Народ настільки стомився від політики, що більшість навіть не знає, що там відбувається. Людей передусім цікавлять пенсії й допомоги та виїзд за кордон.

Зараз головне завдання — рятувати від передчасного вимирання те населення, яке є. Медична допомога впливає на збереження здоров"я тільки на 20 відсотків, на 50 відсотків воно залежить від самих людей.

Наш інститут розробив проект концепції "Здорова нація". У ній головний наголос — на здоровому способі життя. Вдалося внести деякі зміни в закон про рекламу щодо алкоголю і тютюну. З 1 січня 2009 року вона зникне на зовнішніх носіях. Значно збільшено штрафи за порушення правил дорожнього руху.

Багато залежить і від харчування. Ми традиційно вживаємо продукти, багаті на холестерин, м"ясо і сало. І мало овочів, які значно дешевші.

Зараз ви читаєте новину «"Для чоловіків найнебезпечніший період від 30 до 50 років"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути