Ексклюзиви
пʼятниця, 02 лютого 2018 05:35

Діалог між Варшавою і Києвом може стати неможливим

— Поляки тепер мають можливості для переслідування українців. У Польщі багато українських трудових мігрантів. Вони можуть бути носіями "небезпечної бандерівської ідеології". Таке пишуть у пояснювальній записці до нового закону, — каже голова Інституту національної пам'яті України Володимир В'ятрович, 40 років.

31 січня польський Сейм ухвалив так званий законопроект про заборону пропаганди "бандерівської ідеології". Повна назва — закон про "Інститут національної пам'яті". Він значно розширює повноваження цієї установи у справах, які в Польщі називають "злочинами проти польського народу та його доброго імені". Закон запроваджує штраф і тюремне ув'язнення терміном до трьох років за заперечення злочинів українських націоналістів. А також забороняє говорити про злодіяння польського населення в період Другої світової війни.

Польща намагається зобразити українців колаборантами Третього рейху, заявило Міністерство закордонних справ України. Обурилася також ізраїльська влада. Мовляв, закон дозволить карати навіть тих, хто пережив Голокост, за їхні свідчення.

— Норми цього закону прописані нечітко, — пояснює Володимир В'ятрович. — Наприклад, не зрозуміло, що Польща має на увазі під злочинами українських націоналістів. Це створює простір для зловживання. На українців зможуть відкривати кримінальні справи навіть за сказане ними в Україні, а не в Польщі. Можливі переслідування за наукові дослідження, які доводитимуть, що польсько-український конфлікт у роки Другої світової війни не був геноцидом поляків.

Закон справді дозволить карати навіть тих, хто пережив Голокост?

— Він забороняє використання терміну "польські табори смерті". Насправді вони були німецькими. Але розташовувалися на території Польщі. Неприпустимо карати тих, хто казатиме з власних або документальних свідчень про участь польського населення в злочинах Голокосту. На всіх територіях, де був геноцид євреїв, до нього долучалися, тією чи іншою мірою, й місцеві жителі. Закон запроваджує пряму заборону на цю інформацію.

Поляки справді судитимуть за ці "порушення"?

— Боюся, суди і терміни ув'язнення — цілком реальна перспектива.

Які наслідки матиме це для Польщі?

— Найгірший — імовірний початок наступу на свободу слова і згортання демократії в країні. Європейський Союз розглядає можливість запровадження санкцій щодо Варшави. Але в ЄС бракує єдності.

Як закон вплине на стосунки між Варшавою і Києвом?

— Останні роки тривають спроби розумного діалогу між Україною й Польщею щодо важких історичних питань. Тепер вони можуть стати неможливими. Це утвердить політичний диктат владної польської партії щодо оцінок польсько-українського конфлікту та звинувачень у бік народу України. Далі розбурху­ватимуть антиукраїнські настрої, які й так на високому рівні в польському суспільстві. Це зможуть використати радикальні сили для виправдання своїх ксенофобських витівок.

Майже половина населення Польщі підтримує політику партії влади. Байдужість другої частини може призвести до скорочення демократичних прав і свобод населення.

Зараз ви читаєте новину «Діалог між Варшавою і Києвом може стати неможливим». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути