Ексклюзиви
вівторок, 21 вересня 2010 07:27

Держава не може діяти всупереч власним інтересам

Час завжди розставляє все по місцях. 24 вересня виповнюється два роки відтоді, як Вищий господарський суд України ухвалив відмовити двом офшорним компаніям — SEA GRОUP International Inc (США) і AmRUZ TRADING AG (Швейцарія) — у їхній претензії на акції "Укртатнафти" і залишити 18,296% у власності держави.

Ця історія тягнеться ще з 1999 року, коли на підприємстві незаконно змінили акціонерів, унаслідок чого міноритарних власників позбавили пакетів акцій. За їхній рахунок до складу акціонерів увели дві вищезгадані офшорні компанії, що їх повністю контролюють колишні татарські акціонери "Укртатнафти" і якими керує особисто заступник гендиректора "Татнефти" Наїль Маганов. Однак незаконність придбання акцій татарською стороною, а також афільованими з нею іноземними компаніями і хронічне невиконання ними інвестиційних зобов"язань багато разів ставали предметом судових позовів, які тривали багато років.

Але восени 2009-го в суперечці України й татарської "Татнефти" було поставлено крапку: акції офшорів перейшли у власність держави, а "Укртатнафта" припинила існувати як спільне підприємство і стала винятково українською.

Щойно вища судова інстанція країни винесла це доленосне рішення, держава в особі Кабінету Міністрів тут-таки повернулася до управління нафтопереробним заводом. Оперативно змінили форму власності підприємства. "Укрататнафта" із закритого акціонерного товариства стала публічним. Далі змінився склад його наглядової ради. Її очолив голова правління національної акціонерної компанії "Нафтогаз України" Євген Бакулін. Більшість місць у наглядовій раді — шість із 11 — нарешті отримала держава.

Чию сторону захищатиме Юрій Притика — України чи приватних клієнтів батька?

Ставши повноцінним власником підприємства, держава підтвердила статус ефективного управлінця. За підсумками восьми місяців цього року, Кременчуцький нафтопереробний завод збільшив переробку нафти на 32,2% (до 2 млн 371,8 тис. т) порівняно з аналогічним періодом 2009-го. Водночас решта нафтопереробних підприємств України скоротили за цей період переробку нафтової сировини.

Здавалося, ця історія позовів за "Укртатнафту" не може мати продовження. Але засоби масової інформації повідомили, що існують плани з повернення державних акцій офшорним компаніям, пов"язаним із "Татнефтью". З цією метою керівники російської нафтової компанії звернулися до одного з найодіозніших юристів України, що мають досвід вирішення корпоративних позовів. А саме до Дмитра Притики — заслуженого юриста України, члена-кореспондента Академії юридичних наук, народного депутата від Партії регіонів, члена Комітету Верховної Ради з правосуддя, колишнього голови Вищого господарського суду. Є інформація,  що Дмитро Притика та його син Юрій, призначений у березні цього року заступником міністра юстиції, мають забезпечити повернення на користь офшорних компаній SEA GRОUP International Inc і AmRUZ TRADING AG акцій "Укртатнафти".

Поки що невідомо, які козирі в боротьбі за "Укртатнафту" планує використовувати Дмитро Притика. Але очевидно, що керівники "Татнефти" дуже розраховують на його зв"язки у Вищому господарському суді України, а також на можливості його сина Юрія в Мін"юсті: Притика-молодший забезпечує представництво інтересів держави в судах України та за кордоном. Однак маємо очевидний конфлікт інтересів. Чию сторону захищатиме Юрій Притика — України чи приватних клієнтів батька? Якщо спір за "Укртатнафту" перенесуть до міжнародного арбітражного суду, то хіба важко буде заступникові міністра юстиції, скажімо, закрити очі на ущемлення прав України та сприяти ухваленню рішення в інтересах іншої держави?

До слова, в ЗМІ з"явилися статті про те, що Кабмін нібито подав позов із наміром скасувати рішення суду про визнання незаконним придбання компанією AmRUZ TRADING AG 8,336% акцій "Укртатнафти". На черзі нібито позов щодо SEA GRОUP International inc . Але ця інформація, радше, схожа на плітку. Уряд, що досяг за цей рік помітних успіхів в управлінні заводом, не може діяти всупереч власним інтересам.

Зараз ви читаєте новину «Держава не може діяти всупереч власним інтересам». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути