вівторок, 10 липня 2007 16:58

"Демократія в Україні збереглася і завдяки поділу на схід і захід"

  Адріан Каратницький: ”Серед еліти бачення майбутнього є спільним, але різне бачення минулого”
Адріан Каратницький: ”Серед еліти бачення майбутнього є спільним, але різне бачення минулого”

Головний експерт Атлантичної Ради США Адріан Каратницький, 52 роки, вважає благом існування в Україні конкуруючих фінансово-промислових груп.


Чи є Україна економічно прогнозованою державою?

— Думаю, вона стає все привабливішою для інвесторів. Певною рекламою України є підйом економіки, який розпочався ще за прем"єрства Віктора Ющенка і триває ось уже сім років. Звісно, є політичні стреси, політичні інтриги, але вони на економічне зростання не впливають. Інвестори починають дедалі спокійніше сприймати всі ці політичні баталії.

А чому так — політика постійно нестабільна, а економіка процвітає?

— Політика всього не вирішує. До того ж у кожній впливовій політичній силі представлені бізнес-інтереси. Українська економічна еліта прагне інтеграції в західні структури, мусить дотримуватися якогось рівня прозорості, відкритості. Думаю, хоч як важко це сприймати політикам, але вони стають менш потрібними суспільству й економіці.

Хто ж в Україні головніший — політична еліта чи олігархи?

— Президент Ющенко сам зробив бізнес і суспільні групи впливовішими за політиків, коли утримався від використання всіх своїх важелів впливу. Представники крупного й середнього бізнесу, які присутні в усіх політичних силах, перебирають лідерство. Головними стають економічні чинники. Саме у суспільстві й економічних колах набувають нової якості ліберальні тенденції. Добре те, що існують різні конкуруючі між собою олігархічні групи. Це на благо й економічному процвітанню, й політичному плюралізмові.

Доля Березовського чи Ходорковського українським олігархам не загрожує?

— Ні. Ситуація для декого була загрозливою в перші часи після помаранчевої революції.  Зараз лунає критика на адресу певних політичних лідерів, що вони не поквиталися з олігархами з протилежного табору. Але для довготермінової еволюції країни добре, що у нас немає такого, як із Ходорковським у Росії.

Усі три основні сили розуміють, що не треба революцій

З Америки наступні парламентські вибори виглядають чинником, який може дестабілізувати Україну?

— Вибори не виглядають такими, що можуть кардинально стабілізувати Україну, або ж так само кардинально дестабілізувати. Ніхто не очікує, що буде якась нова конфігурація політичних сил, що виборці витворять щось нове. З іншого боку, і ніхто не очікує якоїсь громадянської війни. Є відчуття, що під впливом економічних гравців і суспільства політична еліта буде поміркованою. Усі три основні сили розуміють, що не треба революцій. Хоча риторика може бути часом і загрозливою.

Чи очікуєте змін стосунків між сходом і заходом України?

— Як не парадоксально, плюралізм в Україні вижив не лише завдяки потугам громадянського суспільства, а й через цей умовний поділ. Це не дозволило прибрати всю владу в країні одній силі — на відміну від тої ж Росії. Те, що Україна пройшла важкі часи без консолідації диктаторської влади, сталося й через відсутність об"єднаної політичної української свідомості.

Але тепер система демократичних цінностей стабілізується. Для політиків настає час осмислення ідеї об"єднання сходу й заходу на основі якихось спільних засад, спільних історичних постатей, бачення минулого і майбутнього. Видається, що серед еліти бачення майбутнього є спільним, але різне бачення минулого. Думка населення є роздвоєною й щодо минулого, і щодо майбутнього.

Можливо, для подолання розколу доцільно після виборів нинішнім опонентам створити широку коаліцію?

— Це важке питання. Навіть сама спекуляція на цьому може зашкодити результатам на виборах. Думаю, актуальнішим зараз є питання якості кандидатів у депутати. На минулих виборах ми бачили, як до парламенту пройшли випадкові люди, не віддані політичним ідеям партії чи блоку. Питання якості виборчих списків стосується всіх головних гравців — Партії регіонів, БЮТу і "Нашої України". Якщо склад наступного парламенту буде кращим, то це приведе й до якіснішої української політики загалом.

А щодо коаліції, то можливий і варіант украплення якоїсь із груп до уряду без формальної участі її у більшості. Найгіршою була б коаліція будь-якої з трьох основних політичних сил із комуністами й соціалістами. Україні час перейти від ери посткомунізму до нормального ліберально-демократичного ладу.

Зараз ви читаєте новину «"Демократія в Україні збереглася і завдяки поділу на схід і захід"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути