вівторок, 06 лютого 2018 00:30

Справа проти Гіркіна може стати початком судового процесу проти Росії

Колишній так званий міністр оборони ДНР і російський диверсант Ігор Гіркін має виплатити $400 млн компенсації рідним загиблих у збитому бойовиками боїнга на Донбасі. 25 родичів жертв виграли справу в окружному суді американського штату Іллінойс, повідомило нідерландське видання "Зембла".

— Мені від цього ні тепло, ні холодно. Гірше не буде. Я й так уже мало не терорист номер один у світі. Якщо у мене з'явиться зайві півмільярда доларів, я не проти заплатити родичам за невідомо ким збитий літак, — заявив Гіркін російським журналістам.

— Справа не в компенсації. А в тому, щоб отримати відповіді на питання, хто здійснив, спланував і дав дозвіл на цю страшну акцію, — говорив "Радіо Свобода" в липні 2015 року американський адвокат Флойд Віснер, який представляв інтереси позивачів у суді. Тоді вони подали позов.

Боїнг Малайзійських авіаліній, що летів із Амстердама до Куала-Лумпура, збили 17 липня 2014 року над окупованою територією Донецької області. 298 осіб на борту загинули. Міжнародна команда розслідувачів дійшла висновку, що лайнер збили ракетою зенітного комплексу "Бук", доставленого з Росії.

— Американці не зупиняться на цій постанові. Ймовірно, розгляд справи в суді був лише першою сходинкою. Відправною точкою для більш масштабних процесів, — каже політолог Петро Олещук, 33 роки. — Далі суд почне доводити зв'язок Гіркіна з владними колами й олігархами РФ. Якщо це зробити, можна ставити питання про арешт їхніх активів для компенсації. Ця справа може стати прецедентом, підставою для подальших судових процесів. Зрештою вони стосуватимуться одержання компенсації вже від Росії як держави.

Зараз ви читаєте новину «Справа проти Гіркіна може стати початком судового процесу проти Росії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути