понеділок, 01 вересня 2008 18:33

Цукор подорожчає через нестачу буряків

Цукор незабаром може відчутно подорожчати. Пов"язано це зі зменшенням площ під цукровими буряками.

Порівняно з 2007 роком посіви культури скоротилися майже вдвічі — аграрії розчарувалися в буряках через торішні низькі закупівельні ціни на них.

Сезон переробки коренеплодів стартує у вересні. За прогнозами, через відчутну нестачу сировини, працюватимуть лише 64 заводи. Наприклад, на Харківщині взагалі не запускатиметься одне підприємство, решта вісім робитимуть не повний сезон. Це при тому, що в минулі роки в області вже закрилися два.

На світанку незалежності всього в Україні було 192 заводи. Але після приватизації чимало цукроварень нові господарі пустили на брухт. Проте в останні 10 років кількість підприємств, які включалися в переробку буряків, не опускалася нижче сотні. І ось тепер нестача сировини "закриє" ще кілька десятків.

Дехто з експертів пророкує: цьогоріч в Україні солодкого піску буде зварено 1,5 млн т. Це на 3,6 млн менше, ніж торік, і менше, ніж потрібно на рік для внутрішнього споживання. Частково зняти напругу на споживчому ринку можуть перехідні запаси цукру, які залишилися з минулих років. Але найімовірніше все одно восени в крамницях ціни на нього зростуть. Прогнозують, що кілограм коштуватиме вроздріб щонайменше 5 грн.

Солодкого піску буде зварено 1,5 мільйона тонн

Така ситуація з солодким піском — міна уповільненої дії під інфляцію. Його подорожчання потягне за собою зростання цін на кондитерські вироби та напої. Навіть якщо припустити неймовірне — що цукру із перехідними запасами з надлишком вистачить країні для споживання на рік — це не означає, що й ціни на продукт не зростатимуть. Надто специфічний і непередбачуваний наш внутрішній ринок. Якщо обсяги цукру значно перевищували б потребу, навряд чи виробники або торговці знижували ціну. Споживачі готові платити за нього нинішні гроші.

Щось схоже відбувається з олією. Уже почали збирати соняшник. Урожай прибуткового насіння може сягнути рекордного показника 2006-го. Тоді зібрали понад 6 млн т. Адже цього року посіяли олійної культури чимало. Аналітики пророкують швидкий обвал цін: якщо взимку за тонну насіння селянам давали 4,5 тис. грн, то тепер у середньому можна вторгувати — 2,5 тис. Звичайно, за такої ситуації соняшникова олія мала б подешевшати. Але найімовірніше, її нечисленні українські виробники зможуть між собою домовитися.

А відчутна різниця цьогорічної та минулорічної кількості посівних площ під буряк ще раз доводить відсутність аграрної політики в нашій державі. Адже одна з функцій Міністерства аграрної політики — координувати це питання, інформувати селян, яка культура буде в ціні наступного року та яку хліборобам вигідніше сіяти.

Керівники міністерства з цим завданням справляються погано. Краще в них виходить відстоювати власні бізнесові інтереси.

Зараз ви читаєте новину «Цукор подорожчає через нестачу буряків». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути