середа, 03 лютого 2010 17:38

Чому можливі дострокові парламентські вибори

Автор: фото: Ольга КАМЄНЄВА
  Депутатську фракцію, яку очолює спікер Володимир Литвин, розглядають учасником можливої нової коаліції у парламенті після президентських виборів
Депутатську фракцію, яку очолює спікер Володимир Литвин, розглядають учасником можливої нової коаліції у парламенті після президентських виборів

Вибори ще не завершилися, і кожен може розраховувати на перемогу свого кандидата. Хоча, хто б не переміг, країну чекають неспокійні найближчі півроку. Адже переможець і переможений якийсь час з"ясовуватимуть стосунки в судах, блокуватимуть Центрвиборчком, тішитимуть нас іншими видовищами.

Коли оголосять наступного президента, держава не отримає жаданого перепочинку. Новому главі держави вкрай важливо буде приборкати парламент. І Януковичу, і Тимошенко зробити це буде надзвичайно складно.

Припустімо, Віктор Янукович об"єднує навколо Партії регіонів комуністів і Блок Литвина. Разом це 219 депутатів. Цього недостатньо для коаліції, яка створюється депутатськими фракціями. Потенційні перебіжчики із БЮТ та "Нашої України — Народної самооборони" можуть перейти на бік "регіоналів" лише в якості позафракційних депутатів. Це дасть можливість опозиції на чолі з Юлією Тимошенко оскаржувати факт проголошення такої коаліції. Окрім того, відступники — матеріал ненадійний, міцне об"єднання на ньому не збудуєш. Крім того, Янукович прекрасно розумітиме, що голосами вчорашніх "бютівців" чи "нашоукраїнців" він навряд чи протягне офіційний статус для російської мови або інші неоднозначні обіцянки, дані своїм виборцям.

Усе це зв"язуватиме лідера Партії регіонів, вимагатиме від нього суттєвих поступок і компромісів. Це розумітимуть і потенційні відщепенці, а тому добре задумаються, чи варто взагалі кудись бігати. Тож у випадку перемоги Януковича, повноцінна коаліція навколо ПР може так і не сформуватися.

Якщо ж президентом стане Тимошенко, то вона намагатиметься вберегти сьогоднішню недієздатну коаліцію БЮТ, НУ-НС та Блоку Литвина, яка фактично існує лише на папері. Юлія Володимирівна знайде можливість заманити назад до коаліції якусь частину депутатів-"нашоукраїнців", які порвали з нею. Вона могла б інколи розраховувати і на голоси комуністів, які після програшу Януковича могли б знову повернутися до співпраці з Тимошенко. А з числа "регіоналів" цілком імовірно утворилася б група перебіжчиків.

Янукович розумітиме, що голосами вчорашніх "бютівців" чи "нашоукраїнців" він навряд чи протягне офіційний статус для російської мови

Однак таку коаліцію навколо БЮТ також складно буде назвати стабільною. Їй непросто буде обрати нового прем"єра. Не треба забувати і про те, що в "Нашій Україні" залишається група депутатів, прихильних до чинного президента. Вони б точно розхитували коаліцію в розрахунку на нові вибори та повернення Віктора Ющенка в парламент.

Отже, будь-яка коаліція буде хиткою, а відтак вірогідність дочасних виборів досить високою.  Тому депутати можуть побоятися зраджувати свого лідера, навіть якщо той програє президентські вибори. Перейшовши до іншого табору, ризикуєш не прижитися там. Окрім того, лідер, який програє 7 лютого, може за рахунок опозиційного статусу покращити свій результат на найближчих парламентських виборах.

Переможеному у президентській кампанії залишатиметься чи не єдиний спосіб максимально уберегти свою фракцію від кадрових втрат. Запрограмувати її на нову переможну битву — невідкладні парламентські вибори. Це стосуватиметься і Тимошенко, і Януковича. Якщо врахувати, що таких виборів із нетерпінням чекають Тігіпко та Яценюк, вони не за горами.

Зараз ви читаєте новину «Чому можливі дострокові парламентські вибори». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути