Ексклюзиви
четвер, 21 лютого 2008 14:18

Чи варто розпустити Верховну Раду?

Український парламент у глибокій кризі. Партія регіонів і комуністи вже кілька тижнів блокують його роботу. Із 13 лютого офіційно розпочався місячний термін бездіяльності Верховної Ради, після якого президент має право її розпустити. То чи варто було б так зробити?



Іван Марчук, 71 рік, народний художник України:

— Парламент Україні взагалі не потрібен. Ми до нього ще не доросли. Не можна насаджувати парламентську демократію людям, які все життя були рабами. Верховна Рада жодної користі не приносить, натомість розбазарює мільярди бюджетних коштів. То навіщо вона потрібна? Країною повинен керувати президент. Нам треба "міцна рука" — не для репресій, а для порядку. А Верховна Рада сьогодні — це суцільне поле битви та розпалювання ворожнечі.


Олег Соскін, 53 роки, директор Інституту трансформації суспільства:

— А навіщо розпускати Верховну Раду? Якщо це зараз зробити, жодних змін не відбудеться. Спочатку треба змінити виборну систему — щоб була мажоритарна пропорційна. Кожна партія виставлятиме в окрузі свого кандидата. Тоді до парламенту прийдуть лише серйозні люди, жодних кухарок, масажисток та іншого непотребу. Партія регіонів парламент не розблоковуватиме, вони не готові працювати в опозиції. Це не філософія потужної та цивілізованої політичної сили, а справжнє дикунство. Та, схоже, нинішня ситуація все більше стає вигідною президентові та його секретаріату. Насамперед Вікторові Балозі, який вже фактично перейшов до плану розпуску парламенту або ж переформатування коаліції.


Петро Бурковський, 27 років, експерт Школи політичної аналітики:

— Замість того, щоб займатися законотворчою роботою, депутати ведуть політичну боротьбу. Парламент повинен приймати закони. Тут є два виходи — або розпуск Верховної Ради, або переформатування коаліції. Ті сили, які зараз в опозиції, почуваються там не зовсім комфортно. Блокуючи парламент, вони таким чином шантажують президента й уряд. У принципі, в президента є можливість розпустити Верховну Раду, якщо вона не працює 30 днів. Але в Конституції записано, що обраний на дострокових виборах парламент не може бути розпущений протягом року. Розтлумачити цю суперечність повинен Конституційний cуд.

Зараз ви читаєте новину «Чи варто розпустити Верховну Раду?». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути