четвер, 21 червня 2007 18:05

Чи стане Європа доступнішою?

Цього тижня було підписано Угоду про спрощення візового режиму між Україною та ЄС. Вона передбачає полегшену процедуру отримання короткотермінових шенгенських віз деякими категоріями громадян України — тих, які їдуть до близьких родичів, водіям вантажівок, бізнесменам, студентам, журналістам тощо. Вартість візи встановлено в 35 євро. Безвізовим стане режим для власників дипломатичних паспортів. Термін відповіді посольств на запит про візу не буде перевищувати 10 днів. Чи означає все це, що Європа справді стане українцям доступнішою?




Андрій ШКІЛЬ, 43 роки, політик:

— Ні до Європи, ні до ЄС ця угода нас не наблизить. Зробить лише трохи комфортнішою процедуру подолання візового бар"єру, і то не для всіх. Упевнений, що більшість населення погодилася б платити і по 50 євро за візу, але мати гарантію, що ти її без проблем отримаєш. Та в Європі нам не особливо довіряють. Навіть мені, народному депутатові, який отримує цю візу вже вдесяте, проходити всю процедуру так само важко, як і будь-якому простому громадянинові вперше. Так що угоду слід сприймати за принципом  "краще щось, ніж повний нуль".




Дар"я МУСТЕЦА, 26 років, журналіст:

— Із цією угодою взагалі виходить досить неоднозначна ситуація. З одного боку Європа спрощує певні умови для деяких категорій громадян, а з іншого — створює нові перепони. Тобто, одні двері відчиняє — а інші тихцем зачиняє. Причому досить міцно. Наприклад, із цього місяця запроваджено нові норми оформлення візи на запрошення людини, яка вже перебуває в ЄС. Це стане дуже неприємним сюрпризом для десятків тисяч легальних українських заробітчан, які хотіли б запросити до себе в гості родичів чи знайомих.




Семен ГЛУЗМАН, 60 років, правозахисник:

— Чи стане Європа ближчою, залежить не від самого документа, а від його застосування на практиці. Від чисто декларативного підписання якихось паперів до реального втілення в життя записаних у них пунктів може минути ще багато років. Тут важливо інше: якщо можновладці й далі не думатимуть про людей та про країну, Європа дуже швидко схаменеться і знайде спосіб знівелювати підписані угоди. Тим більше, коли сотні тисяч українців за спрощеною процедурою поїдуть шукати роботу в країни ЄС. То й у такому разі просто скаже: "Дякуємо, але не треба". Думати треба не про те, як простіше кудись виїхати, а про саму країну та її розвиток.




Вікторія ЛАЗАРЧУК, 24 роки, менеджер:

— Хотілось би сподіватися, що від підписання цієї угоди стане справді краще. Але боюся, що на практиці все залишиться, як є. А зараз отримувати візи в країни ЄС досить важко і дуже довго. У мене особисто був досвід отримання візи до Франції — провідної європейської країни. Люди, з якими я їхала, купу часу гаяли тільки на збір потрібних документів — і все одно не могли отримати омріяної візи. Чекали на неї рік-два, іноді навіть більше.




Валерій ІВАНОВ, 45 років, президент Асоціації української преси:

— Не думаю, що від підписання цього документа стане реально легше. Угода є чисто декларативним документом. Має на меті трохи підживити наші євроінтеграційні прагнення. ЄС — доволі замкнена система, і йому не потрібне вільне пересування людей із країн "третього світу". А до нього зараз належить і Україна. Угода стосується конкретно визначених верств населення, але навіть їм навряд чи стане легше. Ми Європі не потрібні, тому не варто переоцінювати своє значення.

Зараз ви читаєте новину «Чи стане Європа доступнішою?». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути