пʼятниця, 01 квітня 2011 00:45

Централізація корупції наближає самознищення режиму

Днями мав три різні зустрічі: з двома столичними юристами та дрібним бізнесменом із прикордонного містечка на Львівщині. Говорили про різні речі, але коли заходило про роботу, кожен запевняв, що особисто відчуває централізацію корупційної ієрархії в державі. Не знаючи одне одного, наче змовившись, говорили про одне і те ж.

Раніше вирішити питання в судах чи на митниці за гроші міг майже кожен. Зараз усе набагато складніше, кажуть співбесідники. Не тому, що перестали брати. Ніхто й не планував навіть зменшувати таксу. Корупційна машина віднедавна має чітку ієрархічну модель: питання у відомствах "рішають" лише ті, кого уповноважили згори. Значно складніша процедура виходу на "рішал" викликає природне роздратування звиклої до хабарництва спільноти: витрати ті ж, а вийти на потрібну людину важче.

Сенс таких змін для владних верхів має матеріальний вимір. Потоки хабарів, що раніше перерозподілялися на середній і нижній чиновницьких ланках, тепер по-максимуму повинні дістатися владним небожителям. Виходить, якщо будуємо авторитарний централізм, то в усьому.

Як опонента нинішнього політичного режиму, мене така тенденція тішить. У своїй жадібності влада прагне вичавити якнайбільше. Таким чином ситуацію доведуть до межі. Цілком закономірно, що проти верховних правителів ополчається ціла армія невдоволених низових чинуш, які заради хабарів і влаштовувалися на держслужбу. Тепер вони лише статисти, повз яких гроші йдуть у високі кабінети. Обділені хабарники поповнюватимуть армію противників владної кліки й розширять наступальні порядки опозиції. Врешті-решт, хвиля соціального невдоволення прорве греблю і в сфері розподілу корупційних благ. Однак це лише перший крок до реальних змін.

Спостерігання за безладом в Україні переконує: на цій землі не буде зрушень без подолання ключової проблеми — корупції. Які цікаві реформаторські ідеї не виникали б, які світлі голови не несли б їх, прогресивне приречене на поразку в тотально враженій хабарами, "відкатами" та лобіюванням системі. Це стосується і освіти, і медицини, і війська, і всього іншого.

Першим успішним керівником України стане той, хто прийде до влади з дієвим планом боротьби з корупцією. І найголовніше — матиме внутрішнє переконання втілити задумане. Усе інше — це словесне лушпиння. Антикорупційні заяви обох президентів Вікторів і екс-прем'єра Юлії також порожні балачки, бо розходяться з їхніми справами.

Реальний успішний приклад поруч  у Грузії. Михайло Саакашвілі реалізував політичну волю патріота. Кілька років справжніх реформ — і з країни реактивними темпами вичавлюється кримінал. Корупціонерів виловлюють, як клопів, злочинці втікають до сусідніх країн, а в Грузію йдуть інвестиції.

Зараз ви читаєте новину «Централізація корупції наближає самознищення режиму». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути