середа, 25 листопада 2009 18:00

"Бютівці" зареєстрували законопроект про УПА

Народні депутати-"бютівці" Михайло Косів, Віктор Швець, Іван Денькович, Степан Курпіль, Олександр Гудима, Микола Ковзель, Олена Шустік та Володимир Макієнко зареєстрували законопроект про визнання УПА воюючою стороною у Другій світовій війні.

Держава визнає Українську повстанську армію, що вела національно-визвольну боротьбу за відновлення незалежності Української Самостійної Соборної Держави, воюючою стороною у Другій світовій війні, йдеться у тексті законопроекту. На воїнів УПА, які брали участь у національно-визвольній боротьбі проти німецькофашистських загарбників та/або які проводили збройну боротьбу із тоталітарним режимом СРСР за відновлення незалежної Української держави, поширюється статус учасників бойових дій.

На колишніх воїнів УПА депутати пропонують поширити пільги, передбачені законом про статус ветеранів війни, гарантії соціального захисту як для учасників бойових дій. Належність особи до воїнів УПА, у разі прийняття документа, потрібно буде підтверджувати в судовому порядку. Воїни УПА мають право на одержання безкоштовних консультацій щодо надання статусу учасників бойових дій в уповноважених органах державної влади, до компетенції яких належить вирішення цього питання, зазначено в законопроекті.

Зараз ви читаєте новину «"Бютівці" зареєстрували законопроект про УПА». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути