середа, 31 жовтня 2012 07:15

"Брали і подарунки, і гроші, але владу кинули"

Автор: малюнок: Дмитро Скаженик
 

У значній частині виборчих округів до обіду вівторка 30 жовтня київських окружні виборчі комісії не завершили підрахунок голосів. Ідеться про округи №11 на Вінниччині, №91, 92, 95, 97, 98 в Київській області, №101 в Кіровоградській, №104 у Луганській, №195, 197 в Черкаській, №211, 214, 215, 216, 217, 223 в Києві. На всіх цих округах перемагають представники опозиції, тож влада готує підтасовки, впевнений правозахисник і громадський діяч Володимир Данилюк, 31 рік:

— У Києві абсолютно нетипова ситуація. Тут результати пропорційних виборів і перемога опозиції за списками така ж сама, як і в округах Київської, Житомирської чи інших суміжних областей. Однак в областях по мажоритарці дивним чином виграють "регіонали". У Києві, натомість, влада трохи побоюється протестів, тому акуратна з фальсифікаціями. Повністю відмовитися від київських округів Партія регіонів також не може. Це поставить під сумнів можливість створити в майбутньому парламенті конституційну більшості. Тому в проблемних для себе округах влада просто заблокувала приймання документів.

Технологія проста — представників дільничих комісій тримають в окружкомах на ізмор, щоб ті виснажилися і перестали боротися за голоси опозиціонерів. Таки приклади не лише по Києву. У Харкові на окрузі Олександра Фельдмана до шостої години впевнено лідирував його суперник. Після шостої, коли спостерігачі розійшлися, результат кардинально змінився.

Яке пояснення, що в столиці перемагають опозиціонери? Просто в Києві краще й сумлінніше працювали спостерігачі. Вони були на кожній дільниці. Удвічі приємніше, що підкупні технології в Києві не спрацювали. Люди брали і подарунки, і гроші, але владу кинули.

Проте нема жодних шансів, що опозиція може відстояти свої голоси на мажоритарці. Єдиний вихід — це однозначна вимога до діючої влади про визнання виборів такими, що не відбулися і призначення нових за пропорційним законом 2007 року. Про це вже заявила Юлія Тимошенко. Лідери опозиції мають до неї дослухатися, бо екс-прем'єрка єдина демонструє бодай якусь адекватність.

Зараз ви читаєте новину «"Брали і подарунки, і гроші, але владу кинули"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

12

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути