вівторок, 19 лютого 2013 05:30

"Найбільше зароблять люди, які будуть видавати ліцензію"

Із березня імпортери медикаментів надаватимуть до Держслужби з лікарських засобів підтвердження відповідності стандартам по кожному закордонному медпрепарату. Таке ліцензування може призвести до подорожчання та зникнення з аптек певних ліків.

— На практиці, з 1 березня всі іноземні ліки зупиняться на митниці, — пояснює 34-річна Вікторія Тимошевська, доктор медичних наук, директор програми "Громадське здоров'я" міжнародного фонду "Відродження".

Що це означатиме для пацієнтів?

— Запаси ліків в аптеках обмежені, а попит високий. Буде ажіотаж, внаслідок якого автоматично підстрибнуть ціни. Паралельно почне розгортатися "чорний ринок". Бо є купа хронічних захворювань, що потребують постійного лікування. Є препарати, які не можна замінити українськими відповідниками — гормони, хіміотерапевтичні засоби для онкохворих. Тож для пацієнтів таке "ліцензування" означатиме якщо не смерть, то додаткові витрати на ліки сумнівного походження.

Яка система контролю медпрепаратів діє в Україні й наскільки вона ефективна?

— Торік ми приєдналися до країн, у яких діє система співробітництва фармацевтичних інспекцій — міжнародна світова спільнота регуляторних агенцій, що контролюють якість ліків. Вона забезпечує обмін інформацією, перевірку якості, місце розташування виробництва тощо. І раптом ми робимо крок назад та кажемо: "Ні, ми ще і додатково будемо перевіряти-ліцензувати — вже на свій розсуд". Причому на словах президент стверджує, що ми спрощуємо систему ліцензування та зменшуємо кількість платних послуг від державних органів.

Хто виграє від цієї ініціативи?

— Ліцензування — потенційна корупційна схема. Звісно, за його рахунок до бюджету надійдуть якісь додаткові кошти. Найбільше ж зароблять люди, які будуть видавати ліцензію. Чиновники не впускатимуть товари на ринок. Казатимуть імпортерам: у вас не там стоїть кома, а тут не так написано. Представникам іноземних фірм доведеться "підмазувати" українських бюрократів. А це все за рахунок простих українців, бо всі витрати на хабарі включать у ціну ліків в аптеках.

Вітчизняні виробники здатні задовольнити дефіцит на ліки?

— Вони можуть перекрити приблизно 40, максимум 60 відсотків попиту. До того ж існують унікальні, інноваційні препарати. Розпочати їх виробництво в Україні не так просто. Наприклад, ліки для хіміотерапії — той же генцитабін (застосовують для лікування хворих на рак, лейкоз. — "ГПУ"). Його виробляють тільки в Індії, США та Швейцарії. Чи дитячий інсулін — він буває тільки імпортний. Що, тепер дітям, хворим на діабет, помирати в ім'я розвитку українського виробництва?

Міністр охорони здоров'я Раїса Богатирьова повідомила, що нововведення можуть відкласти.

— Його треба не відкладати, а скасовувати. Необхідність ліцензування пояснюють "додатковими заходами контролю". Реально ж, нема жодного притомного аргументу для введення цих ліцензій.

Зараз ви читаєте новину «"Найбільше зароблять люди, які будуть видавати ліцензію"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути