Ексклюзиви
четвер, 27 червня 2019 06:11

"Бізнес у сфері послуг може видихнути"

Президент ­Володимир Зеленський скасував 167 указів своїх попередників. Серед них — 61 в економічній сфері. Про це повідомив 20 червня на зустрічі з представниками бізнесу. Скасовані норми, встановлені за Леоніда Кучми і Віктора Януковича.

— Президент хоче підтримати рейтинг перед парламентськими виборами, — каже фінансовий експерт 43-річний Олексій Кущ. — Скасовані укази можна розділити на три групи. Перші мали привернути увагу суспільства. Як відміна шкільної форми. Друга група — сміття, якого назбиралося з 1990-х. Десятки норм, що перестали діяти, бо економічна ситуація змінилася. Наприклад, указ про боротьбу зі спекуляцією чи забезпечення населення дефіцитними продуктами. Подібних можна було назбирати ще кількасот.

Укази третьої групи дають економічний ефект. Як скасування штрафів за порушення касової дисципліни. Кілька років діє мораторій на раптові податкові перевірки. Мають плануватися за рік. Але серед шпарин, які дозволяли обходити це, обіг підакцизних товарів і касові операції. З перевіркою щодо цього можна було без попередження завітати в будь-який заклад. Невеликий ресторан міг дістати штраф на десятки, а то і сотні тисяч гривень. Тепер власники бізнесу в сфері послуг можуть видихнути.

Зіграє роль скасування указу про формування цін на послуги нотаріусів. Вимагав стягувати з клієнта не менше відсотка від вартості, наприклад, звіреної нерухомості. Тому намагалися уникати нотаріального засвідчення договорів. Зменшували вартість, щоб зекономити. Це послаблювало захист сторін у суді.

Зараз ви читаєте новину «"Бізнес у сфері послуг може видихнути"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути