пʼятниця, 30 квітня 2010 04:23

"Басейн Чорного моря прострілюється з берега"

"Басейн Чорного моря прострілюється з берега"

Із військової точки зору база Чорноморського флоту Росії безпечна для України. За винятком одного моменту: у разі використання його плавзасобів у політичних загостреннях, на зразок грузинського, нашу державу можуть розглядати як сторону конфлікту, вважає директор військових програм Центру Разумкова 59-річний Микола Сунгуровський.

— Територія розміщення бази може стати мішенню для удару, — каже експерт. — Не можна відкидати ймовірності перенесення так званого кавказького тероризму на нашу територію. Велика кількість військових об"єктів, військовослужбовців і членів їхній сімей можуть стати мішенню нападу. А російська практика негайного "призначення винних" за скоєння терактів усім відома.

Чи обидва флоти в Севастополі боєздатні?

— У нас 26 кораблів. У росіян — близько 40, але частину плавзасобів списують на брухт. Якщо їх не оновлювати, то через 10 років росіянам нічого буде виводити. За своїм технічним станом обидва флоти здатні лише охороняти кордони й берегову лінію на випадок агресії.

Від кого можна її очікувати?

— Відвертих агресорів у Чорноморському басейні немає. Умовно можна говорити про Румунію, яка зазіхає на шельф. Проте військово-морський потенціал цієї держави ще менший, ніж в України.

У росіян близько 40 кораблів, але частину списують на брухт

Регіональним лідером є Туреччина. У неї достатньо сильний флот у Середземному морі. Але Анкара не висуває жодних претензій до Києва, тому розглядати її як агресора не можна. Зрештою, вести військові дії в басейні безглуздо, бо вміст сірководню в чорноморській воді є вибухонебезпечним.

Які кораблі потрібні Україні?

— Басейн Чорного моря прострілюється з берега ракетними комплексами, тому суден великого класу — лінкорів і крейсерів — не треба. Оскільки радіус польоту берегової авіації може забезпечити вирішення більшості завдань, ні до чого й палубна авіація, відпадає потреба й у кораблях такого класу. За цими канонами флот і мав би розвиватися. Зараз пробують закласти будівництво вітчизняного корвета — саме такий тип корабля підходить для Чорного моря.



Україна може стати в один ряд з Абхазією

— Росія тримає кораблі в невизнаних республіках Абхазії та Південній Осетії за угодами з місцевими урядами. Ці утворення є протекторатами РФ. Кремль виступає на міжнародній арені від їхнього імені й через розміщення військових баз контролює все внутрішнє життя. Щось подібне формується і в Україні, — вважає військовий експерт Інституту Євроатлантичного співробітництва Володимир Горбач, 40 років. — Віктору Януковичу "бракує" лише одного — щоб він став нев"їзним у європейські країни та США, "нерукодаваємим". Росія робитиме все, щоб це відбулося, провокуючи в Україні ситуації із застосуванням сили, порушенням прав людини. Тільки-но Захід перестане приймати Януковича, ми станемо в один ряд із російськими протекторатами.

За базу в Неаполі американці платять п"ять мільярдів доларів

Мережа військових об"єктів ЧФ розташована на всій території Криму на 19 тис. га. База в Севастополі — 2,3 тис. га.

— Головну базу Чорноморського флоту можна порівняти із передовою військово-морською базою Атлантичного флоту Сполучених Штатів в італійському Неаполі. Там теж служать 14 тисяч військовослужбовців, а 60 об"єктів розташовані на 2,3 тисячі гектарів. За все це США платять щороку 5 мільярдів доларів, — каже експерт військових програм Центру Разумкова Олексій Мельник, 48 років. — А база в японській Окінаві щорічно обходиться американцям у 19,3 мільярда доларів. Бази в Італії та Японії США отримали як переможці у Другій світовій війні. По суті, це окупаційні війська. Але окупанти платять країнам добрі гроші.

Оренда бази під Чорноморський флот коштує Росії $100 млн.

Зараз ви читаєте новину «"Басейн Чорного моря прострілюється з берега"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути