Ексклюзиви
пʼятниця, 26 листопада 2010 04:30

"Авантюра з газом обійдеться у чотири мільярди доларів"

Верховний суд України підтвердив рішення Шевченківського районного суду Києва і Стокгольмської торговельної палати. "Нафтогаз України" тепер зобов'язаний повернути 12,1 млрд кубометрів газу компанії "РосУкрЕнерго", співвласником якої є Дмитро Фірташ.

— Юридично пройдені всі процедури. Тепер українська сторона мусить виконати рішення Стокгольмського арбітражу, — коментує експерт з енергетичних питань Богдан Соколовский, 56 років. — Це велика ілюзія — думати, що можна не виконувати рішення міжнародних суддів.

Борг Фірташеві — це приблизно 20 відсотків річного газового балансу України і 60 відсотків  того, що споживає населення в опалювальний сезон. Тисячу кубометрів газу країна зараз купує за 250 доларів, але в межах річного обсягу 40 мільярдів кубів. Якщо відібрати газ для Фірташа, недоїмку доведеться закупити, а це близько 4 мільярдів доларів із державного бюджету чи рахунків "Нафтогазу". Заміна газового боргу грошовим еквівалентом особливого виграшу нам не принесе. Отак ми влетіли на цій авантюрі!

Якби на початку 2009-го уряд висунув вимоги до "РосУкрЕнерго" через суди, тоді скарбниця врятувала б 1,7 мільярда доларів. Але тодішнє керівництво уряду пішло за іншою схемою — просто відібрало газ. Перебрало на себе функції суду, і тепер ми всі за це розплачуваємося.

Зараз ви читаєте новину «"Авантюра з газом обійдеться у чотири мільярди доларів"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути