Ексклюзиви
четвер, 07 травня 2009 17:28

Янукович керуватиме Україною під баян, а Тимошенко — з піснею "Зайка моя"

Автор: малюнок: Володимир КАЗАНЕВСЬКИЙ
 

У давньому Китаї, коли зі столиці у провінцію приїжджала імператорська інспекція, насамперед вона перевіряла гармонійність музики, яку там виконували та слухали. Якщо її визнавали негармонійною, то й управління провінцією вважалося неефективним.

Україна вийшла з радянської патетики — бадьорих комсомольських пісень, які "строить и жить помогают". Напевно, однією з найточніших характеристик президента Леоніда Кучми були кадри, коли він пробував пригадати під гітару пісню своєї молодості. Виглядало кумедно, однак по-людськи. І влучно позиціонувало його як пострадянського управлінця, червоного директора та парторга. Тому й Україну він розбудовував як країну насамперед пострадянську, з наголосом на радянську. Будував її під музику комсомольського модерну 1960-х.

Натомість Віктор Ющенко заглиблений в українську архаїку. Йому ближчою є народна пісня чи мелодика Володимира Івасюка. А вершиною смаків — геніальна Квітка Цісик. Можна сміятися з усіх його брилів, горщиків чи Трипілля, але це перший саме український президент. Може, не занадто сучасний, не готовий до побудови держави в постмодерну епоху. Але він перший почав наповнювати Україну українською суттю. Хоча держава за президентства Ющенка нагадує радше воза, якого тягнуть меланхолійні українські воли. А символом епохи стала тужлива українська пісня у степу.

Тепер перед нами вибори й кілька шляхів, якими може піти Україна. Вони персоналізовані в уже заявлених кандидатах у президенти.

Віктору Януковичу іншої музичної фрази ніж "Вышел в степь донецкую" не припишеш. І країну цей "парень молодой" розбудовуватиме під баян, як Кучма під гітару. Очевидно, це буде велика автобаза з-під Єнакієвого. Її просто дорозкрадуть, хоча при цьому кінця світу не буде. Донеччани вже трохи інші, ніж 2004 року, однак ніякої модернізації не принесуть. Мелодія Януковича — це десь 1960-ті.

Музичні симпатії Юлії Тимошенко блискуче проявилися на прощальному шоу Алли Пугачової. Важко уявити Тимошенко, яка ридає на пам"ятному концерті Квітки Цісик. З Аллою — інша річ. Це рідне, своє. Сигнал поданий чіткий — Юля претендує на голоси всіх, хто виріс під музику Алли. А це схід і центр України, і це 1970–1980-ті. Нині людям покоління Алли Пугачової по 40–50. Чи це майбутнє нашої країни? Не думаю. Молоді, які самі себе зробили, з іронічною поблажливістю спостерігали за ностальгічним прощанням естрадної діви Радянського Союзу зі сценою. У минуле відійшла "Зайка моя". Утім, якщо Тимошенко стане президентом, то багато кому доведеться бути "зайчиками". Ними стали чимало колишніх політичних "тигрів" у її блоці. Зміни якщо й будуть, то в бік ручного управління. Тобто більш соціалістичного підходу, ніж при Кучмі.

Яценюк — типовий джазовий імпровізатор

Третім претендентом є схожий на кролика — сам зізнався! — Арсеній Яценюк. Це ще не реп, але й не старомодна Пугачова. Яценюк — типовий джазовий імпровізатор. Вільно володіє мелодиками, перескакує з ритму на ритм, іроніст і пересмішник. Весь цей музичний інструментарій чи не найбільше адаптований до сьогоднішньої епохи віртуальних грошей, системних криз, тектонічних геополітичних зсувів. Однак легкість, з якою він імпровізує, може заронити підозру в гнучкості, яка на верхотурах влади часто перетворюється на безпринципність.

Основною мелодією іншого кандидата, Анатолія Гриценка, буде якийсь військовий марш — радше український, ніж радянський. Однак рубана мова, яка нагадує віддавання наказів, не накладається на жодну музику. Це телеграфні повідомлення. Гадаю, його речитатив міг би доповнити ширший музичний твір. У кожній опері він присутній, однак складно уявити оперу, яка складалася б з одного речитативу.

Десь на горизонті проявляється й фігура Сергія Тігіпка. Вона радше перехідна між "Зайка моя" та "ВІА Грою". Очевидно, Тігіпко має відтягнути голоси від Яценюка, бо вони доволі подібні. Утім, у Яценюка немає такого міцного комсомольського запліччя, а в Тігіпка — імпровізаційної легкості. Тому йому буде важко сподобатися сучасній молоді. Хоча будуватиме він країну набагато адекватнішу, ніж Янукович чи Тимошенко.

"Україну нашу радянську" представлятиме і Володимир Литвин. Він хіба що відірве частину електорату в Тимошенко. Литвин не соліст, отож завжди співатиме другі партії. І це будуть українські радянські пісні про минуле.

Про "Ленинские марши" молодого татуся Петра Симоненка вже слід забувати. "Труд, май, домино" відходять у минуле, як і шанси отримати милостиню за виконання цих хітів 1930-х.

Отож маємо вибрати мелодію. Можливо, така нібито дивна характеристика наших політичних лідерів теж щось додасть до осмислення політичного вибору. Чи до вибору нашого майбутнього.

Зараз ви читаєте новину «Янукович керуватиме Україною під баян, а Тимошенко — з піснею "Зайка моя"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути