Ексклюзиви
четвер, 24 липня 2008 19:20

Як рятуєтеся від спеки?

У другій половині липня навіть у більш-менш прохолодних регіонах України були спекотні дні, не кажучи вже за південні області. Часом зашкалювало за +30°С. Як ви рятуєтеся від спеки?



Сергій Смирнов, 59 років, працівник морфлоту:

— Для мене оптимальна температура 25 градусів, але зараз у Скадовську 36–37. Добре, що сиджу в кабінеті із затемненими вікнами й кондиціонером. Хоча доводиться бігати на причал, а там спекотно. Рятуюся купанням у морі, холодним пивом, окрошкою, увечері — холодним душем. Море чисте, пляжі забиті, возимо теплоходом людей на острів Джарилгач.



Марія-Стефанія, 67 років, народна цілителька:

— На мене спека ніяк не діє — я в ній виросла. Родом із Миколаївщини, зі степів. А взагалі народні звичаї радять пити багато квасу. Можна приготувати такий напій: на літр води додати  одну-дві столових ложки яблучного оцту, три столові ложки меду, перемішати. Він втамовує спрагу і зміцнює імунітет. Причому пити це можна скільки завгодно. Людям, які працюють на полі, треба побільше вживати води, їсти вишні й абрикоси. Від них зміцнюються судини. Наші предки брали в поле варені яйця, цибулю й сироватку — бо молоко швидко скисало. Отримували білок та вітаміни В і С. Тому не відчували ні спеки, ні втоми.



Євген Дудар, 75 років, письменник-гуморист:

— Будь-яку погоду переношу нормально. Лінивому завжди то спека, то мороз заважають. Бог дає людині різну погоду, щоб вона не сумувала. Я живу переважно на дачі, а от зараз приїхав до Києва. Пройшовся Хрещатиком. Не дуже й пече, я вам скажу. До спеки пристосувався у війську. Служив на півострові Апшерон в Каспійському морі. Мав кирзові чоботи, автомат, радіостанцію на спині, пару акумуляторів і диски з патронами. І все це носив у 60-градусну спеку, під сонцем.



Тетяна Купецька, 28 років, менеджер:

— Бувала в багатьох країнах, тож знаю, що спека проявляється по-різному. Усе залежить від вологості повітря. Коли в Україні 40 градусів, то краще брати квитки та їхати до Туреччини чи в Єгипет. Там навіть 50 градусів переноситься легше. А загалом у спеку сиджу вдома — у мене приватний будинок, прохолодно. П"ю зелений чай, фруктові соки, співаю мантри на санскриті. Треба одягати натуральний і не надто відкритий одяг. Любити життя, себе, людей і Бога.



Олег Кваша, 41 рік, водій:

— Наша фірма постачає безалкогольні напої та соки в магазини Києва й області. Коли наближається спека, менеджери стрибають від радості — замовлення на товар збільшуються вдвічі. Звісно, коли пече сонце, нам із напарником працювати тяжче. Машина нагрівається так, що пляшки з напоями "стріляють". Втамовуємо спрагу водою з бюветів. Іноді вдається скупнутися в якомусь озерці.

Зараз ви читаєте новину «Як рятуєтеся від спеки?». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути