Ексклюзиви
четвер, 09 серпня 2007 18:26

Як очистити країну від хабарників?

Днями президент Віктор Ющенко вказав Кабінету Міністрів на недостатню роботу в боротьбі з корупцією й хабарництвом. А першого віце-прем"єра Миколу Азарова глава держави звинуватив у корупційних діях під час проведення конкурсу серед громадських організацій на отримання коштів для боротьби з тією ж таки корупцією. Подолати це зло обіцяє перед найближчими виборами чи не кожен політик. Що ж реально треба зробити, щоб очистити країну від хабарників?




Олег ЗАРУБІНСЬКИЙ, 43 роки,

політолог:

— Корупцію треба прирівняти до державної зради. Покарані за корупційні діяння не мають підлягати амністії і помилуванню. Нинішній склад Верховної Ради прийняв доповнення до закону про вибори, де не передбачається навіть подавати декларацію кандидатів у народні депутати про свої доходи, як це було раніше. Це не просто абсурд, а й злочин. Необхідно, щоб держслужбовці та можновладці подавали декларації не лише про доходи, а й про видатки. І якщо чиновник із фіксованою зарплатою витрачає в 10–20 разів більше, ніж отримує, то це буде підставою для роботи слідчих органів.




Наталія ПЄЦОВА, 51 рік,

бухгалтер ТОВ "Ділові новини":

— Як можна припинити корупцію, якщо вона — у верхах? Я не візьму хабара, бо мені ні з кого брати. А для верхів треба диктатора, щоб усіх тримав у страху. Щоб знали: якщо піймається хтось — не буде ніякого відкупу. Зразу відрубують руку, а потім голову. І відразу зникне вся корупція.




Дмитро КОРЧИНСЬКИЙ, 42 роки,

керівник громадської організації

"Братство":

— Щоб побороти корупцію в Україні, треба виселити звідси існуюче населення і заселити територію німцями. Це намагалася колись зробити Катерина ІІ, але ресурсів не вистачило. А якщо відверто, то нам не потрібно долати корупцію, бо це комфортне поле існування українців. Без неї нам було би значно гірше. Тут ви можете дати 20 гривень даїшникові, і він щасливий. А спробуйте дати 200 євро німецькому полісменові — нічого хорошого з цього не вийде. Насправді гасло про подолання корупції — облудне. Не корупцію треба долати, а очистити Кримінальний кодекс від зайвих законів. Наприклад, про незаконне носіння вогнепальної зброї і володіння нею, створення незаконних воєнізованих формувань і безліч інших.




Ірена ЗАСЯДЬКО, 34 роки,

директор медичного центру "Богдан":

— Якщо в державі найкорумпованіші суди й прокуратура, то як можна боротися? Підвищуй не підвищуй зарплату чиновникам, а свідомість не підвищиш. Потрібен метод, який би дуже лякав. У Китаї, наприклад, хабарників страчують. У Європі корупціонер не зможе ніде знайти нормальної роботи, бо інформацію про нього будуть знати всі. Причина корупції й хабарництва — жадібність. Коли беруть по-великому, то й покарання має бути суворим.




Олександр ЛУК"ЯНЕНКО, 38 років,

секретар міськради міста Нова Каховка:

— Треба багато чого спростити в дозвільній системі і в регуляторній політиці. Зараз, наприклад, немає корупції в державній реєстрації підприємця. Вранці подаєш заяву, а ввечері вже отримуєш свідоцтво. Найсумніше те, що найбільше вражена корупцією судова система — кінцева інстанція, де людина може захистити свої права. Тому суддів, особливо на місцевому рівні, треба обирати всенародно.

Зараз ви читаєте новину «Як очистити країну від хабарників?». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути