пʼятниця, 22 жовтня 2010 06:24

"31 жовтня має початися визволення України"

Автор: фото з сайта www.tymoshenko.ua
  Юлія Тимошенко
Юлія Тимошенко

Голосування за депутатів і голів місцевих рад для українців є унікальним шансом висловити свою позицію та ставлення до політики, яку здійснює теперішня влада, і повернути собі Україну. Так вважає лідер партії "Батьківщина" Юлія Тимошенко.


Нинішня влада фактично заповзялася знищити українську мову, позбавивши її статусу єдиної державної. У Верховній Раді вже зареєстрований проект закону "Про мови в Україні". Фракція "Батьківщина" ухвалила рішення не голосувати за цей законопроект. Але ж цього замало. Які ще дії планує ваша політична сила для захисту державної мови?

— Наша позиція є чіткою: єдиною державною мовою в Україні в цілому та у всіх її областях має бути українська. Звичайно, при цьому слід гарантувати вільний розвиток російської та інших мов. Якщо теперішня ситуація й утискає чиїсь права, так це точно не російськомовних. Це я вам можу сказати як людина, яка виросла в російськомовному регіоні, та як політик, який добре володіє статистикою та соціологічними даними.

Захисту та підтримки потребує українська мова. І ми так і діяли, коли працювали в уряді. Крок за кроком ухвалювали такі рішення, як запровадження української мови в кінопрокаті, тестування українською, розширення вивчення української в школах із неукраїнською мовою навчання. Ми навіть собі поставили таку мету, щоб винятково в україномовних школах спілкувалися українською. Здавалося б, що тут такого? Ми свідомо не запроваджували цього нововведення для російськомовних шкіл, але Партія регіонів поховала це рішення через Конституційний суд.

Тепер же, треба розуміти, що прийняття законопроекту, поданого владною коаліцією, означатиме знищення української мови як такої. Ми зробимо все, аби не допустити цього, адже прекрасно розуміємо, що мова — це душа народу. Хто хоче двомовності, той хай вивчить українську, адже в нас усі знають російську, але лише частина — українську.

Зауважу, що влада не лише нищить мову українського народу, але і його історію, Церкву, культуру — усе, що формує, як казала наша велика Ліна Костенко, "гуманітарну ауру нації".

Усіма силами, які в нас є, ми будемо захищати українську мову. Включно з блокуванням трибуни парламенту. Напевно, ще щось придумаємо — не буду тут розкривати всі карти.

Але для історії маємо знати: Олександр Єфремов і Петро Симоненко, які подали цей законопроект, мають співавторів із числа тих українських політиків, які в другому турі активними кроками або, навпаки, бездіяльністю допомогли Януковичу виграти вибори. А відтак — створили цю загрозливу ситуацію для української мови. Думаю, сьогодні всім уже зрозуміло: якби в другом турі переміг не Янукович, то на порядку денному не стояли би питання про нищення мови, культури, про ревізію нашої історії, про поховання ідеї незалежної української церкви, про те, що "Голодомор не геноцид". І "оренди" наших територій на 45 років під Чорноморський флот так само не було би!


Днями широкого розголосу набуло ваше інтерв'ю британській газеті "Дейлі телеграф", в якому ви заявили, що Янукович по шматках продає Україну Кремлю. Вас теж свого часу називали "рукою Кремля"...

— Усмішка, з якою ви задаєте це питання, свідчить, що ви знаєте відповідь. Відомо, на чиє замовлення Служба безпеки України пускала цю "качку" та як нова влада віддячила учасникам чорно-піарівської кампанії проти мене. Одному закрили кримінальну справу за фальшивий диплом. Іще один — голова СБУ, а його попередник із парламентської трибуни фактично сам зізнався у брехливості всіх звинувачень.

Повторю і вам те, що днями сказала британцям. Ми маємо співпрацювати та підтримувати дружні відносини з Росією, але не повинні продавати їм наш суверенітет або відмовлятися від європейської інтеграції. Так я діяла, коли очолювала уряд. У мене з росіянами був непростий діалог. Іще складніше було тут, усередині. Я знала, що частина виборців із подачі моїх нечистоплотних опонентів обов'язково мене в чомусь підозрюватиме — лише за те, що я зустрічаюсь із Володимиром Путіним у той час, коли наш справжній "патріот" із росіянами взагалі не розмовляв. Із точки зору власних електоральних інтересів, мені, мабуть, не слід було їздити до Москви та приймати колег тут. Але з огляду на захист української державності, Росія — це об'єктивна та надто важлива для нас реальність, з якою не можна легковажити. З якою, хоч-не-хоч, треба вести нормальний діалог попри те, що якійсь частині суспільства це не до вподоби. Інакше — то було би безвідповідально до України.

Але в Януковича стосунки з Росією будуються, як у слуги та хазяїна, чи раба та власника. Вони ведуть інтенсивні переговори про створення низки спільних підприємств, які фактично віддадуть у руки Москви контроль над українською економікою, бо контрольний пакет всюди буде не наш. Трубу? Нате! Атомну галузь? Та беріть! Авіацію? Будь ласка! Та саму душу готові за безцінь продати!

Росія, як і інші країни, просуває свої національні інтереси. Проблема не в Росії, а в тому, що в Україні при владі орудує класична п'ята колона… І почати її зупиняти нам треба вже 31 жовтня, у день місцевих виборів!


Ви щойно приїхали з Чернігова, де заявили, що місцеві вибори — це репетиція фальсифікації парламентських.

— Влада перевірить, чи здатна провести таку фальсифікацію, яку вона хоче, і так, як запланувала втілити в життя. Вона подивиться, чи зможуть виборці прочитати в дужках навпроти мажоритарника назву партії, від якої він балотується. Чи можуть зрозуміти, чи є цей кандидат провідником ідей партії, від якої висувається. Влада буде впливати, як на виборах у Києві, гречкою або іншими продуктами. Їй важливо перевірити, чи пройдуть її мажоритарники на Чернігівщині, Львівщині, в Івано-Франківській області, у Закарпатті.

Окрім того, на місцевих виборах партія влади намагатиметься зламати місцеві еліти страхом, посадами, пропозиціями "конструктивної роботи". Місцеві еліти — це головне, на чому може триматися або не триматися наша надія. Це бюджетні працівники, представники засобів масової інформації, бізнесу, у тому числі малого та середнього.

Якщо все це в них спрацює, то вони призначать парламентські вибори на 27 березня 2011 року.


З яким повідомленням для людей йдете на місцеві вибори?

— Можливо, Господь дає нам, українцям, унікальний шанс більш-менш достойно вийти з ситуації, яка склалася в країні, й повернути собі Україну, територія якої скорочується в переносному сенсі як шагренева шкіра. Та й у прямому вони трошки поскубли.

Місцеві вибори є найкращим моментом для того, аби висловити свою позицію та ставлення до політики, яку здійснює нинішня влада.

Якщо станеться так, що Янукович отримає освячення, санкцію на ту політику, яку він проводить тепер, то далі вже ніякого обмеження не буде. Він зрозуміє, що зробив головне — за вісім місяців просто зламав націю.

Сьогодні бачила результати опитування громадської думки: лише 8 відсотків людей вірять у чесність виборів. Незважаючи на те, що підготовлена машина для фальсифікацій, потрібно все ж спробувати її зламати. Зруйнувати її можна масовим приходом людей, які проголосують не за партії влади. Фальсифікацій на виборах до органів місцевого самоврядування можна уникнути шляхом масового голосування виборців за істинні опозиційні демократичні сили.

Якщо бойкотувати вибори, то це закінчиться прогнозовано: протоколи просто будуть написані і бюлетені будуть вкинуті за людей.

І тому треба йти і голосувати! Кожному має бути зрозуміло, що голос, відданий за Партію регіонів, Народну партію Литвина, "Сильну Україну" Сергія Тігіпка, Комуністичну та Соцпартію — це ті, на кого спирається Янукович, — означатиме вашу особисту згоду на дії влади. На які саме? На подальше зростання цін на газ і тарифів, на збільшення пенсійного віку, на гіперінфляцію, на руйнування нашої української ідентичності, мови та історії, нашого суверенітету.


На жаль, ментальність нашого суспільства така, що не всіх переймає проблема, як повернути собі Україну.

— Місцеві вибори мають і приземленіше значення. Бо місцеві ради — це і питання землі. Але головне, для чого Януковичу потрібен тотальний контроль за місцевими радами — це питання тарифів. Вони вже раз підняли їх із цінами на газ, пообіцяли Міжнародному валютному фонду повторити це в першому кварталі наступного року і далі доводити до світового рівня. Місцеві ради приймають рішення про розмір підвищення тарифів на цій території, а мер зобов'язаний підписувати такі ухвали. Для цього їм потрібно мати більшість у кожній місцевій раді. Якщо такої більшості не буде, то і подібні рішення стануть неможливими.


На нещодавньому з'їзді партії "Батьківщина" ви заявили про те, що визнаєте свої помилки. Такі слова рідко коли можна почути з уст політика, особливо з ваших…

— Я глибоко переконана, що визнання помилок — це ознака сильного, а не слабкого політика. Я визнаю, що і моя провина є в тому, що "Батьківщина" стала для деяких її колишніх представників лише трампліном для досягнення своїх особистих цілей. Вони скористалися нашою десятилітньою працею, виснажливою, важкою, у репресіях і опозиції, для того, щоб здобути собі додаткові статки. Це говорить про те, що ми недопрацювали. Не залишає відчуття відповідальності за те, що такі люди потрапили до наших лав і псували авторитет нашої команди, довіру людей і демонстрували слабкість. А контролювати їх мені бракувало часу. У 2008–2009 роках країну накрила хвиля світової економічної кризи. Будучи урядом меншості, не маючи більшості в парламенті та впливу на Нацбанк, долаючи шалену протидію президента, я мусила щоденно думати, як в умовах безгрошів'я платити зарплати бюджетникам, пенсії, а Росії — за газ. До партії руки просто не доходили.

Слабкі депутати — це темний бік Місяця. 30 душ чи туш, які перейшли на бік режиму Януковича — це, звичайно, неприємно й соромно. Але є більше 120 тих, хто в складних умовах тиску не зламалися, витримали, залишилися на боці народу. Вони тепер захищають правду. Є для мене ще одна знакова подія. До лав партії "Батьківщина" за останні півроку вступили 37 тисяч нових членів. Прийшли, коли ми були вже в опозиції, а не при владі. Вони прийшли й по суті сказали: "Дайте квиток на війну". Люди розуміють, хто в нас є справжня опозиція, яка стоїть на сторожі українських інтересів.

Зараз ви читаєте новину «"31 жовтня має початися визволення України"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

13

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути