понеділок, 23 червня 2014 23:35

"За життя стiльки сала з'їв, що соромно свиням в очi дивитись" - фрази покійного спікера Плюща

"За життя стiльки сала з'їв, що соромно свиням в очi дивитись" - фрази покійного спікера Плюща

Покійний Іван Плющ найбільше запам'ятався головуванням у Верховній Раді на зорі її розквіту. Йому вдавалось у сесійній залі "гасити" словесні перепалки "рухівців" та комуністів, які ніяк не могли змиритися з незалежністю України, смішними фразами. Репліками, які балансують на межі гумору й іронії. Плющ родом із Чернігівщини, розмовляв суржиком, при цьому замість літери "ф" часто вживав "хв".

Gazeta.ua пригадала десять найяскравіших висловлювань Івана Степановича.

Найбільше згадок "плющівських афоризмів" про депутата Івана Зайця, одного із фундаторів Народного руху, народного депутата 5-ти скликань.

"Депутат Заєць не бігайте по залу, ви не в лісі", - якось сказав Іван Плющ, закликаючи депутата зайняти своє місце в парламенті. Коли вже Іван Заєць був призначений міністром екології, жартував: "Які Зайці, така й екологія". На кпини в свій бік Іван Заєць не ображався.

"Іван Степанович був великим майстром впливу на депутатів. Він вибирав такі слова, які, з одного боку, розслабляли навіть фанатично зациклених парламентаріїв, а з іншого - збільшував упізнаваність того чи іншого політика. Такий вплив збільшив і мою впізнаваність", - говорив Заєць в інтерв'ю пресі.

"Лариса Павлівна, кінчайте вже швидше, бо я не можу", - сказав Плющ депутатці першого скликання Ларисі Скорик, перебиваючи її, вочевидь, довгу доповідь.

"Голови комісій з висунутими членами підійдіть до президії", - говорив він під час формування Конституційного Суду.

Політтехнолог Володимир Бондаренко переповідає історію цього вислову так: "До сліз, до тваринного іржання розсмішив Іван Плющ всю Україну саме під час формування Конституційного суду. Як свідчать народні депутати першого скликання, спочатку був обраний голова Конституційного суду - відомий юрист, громадський діяч і один з авторів першої Конституції України Леонід Петрович Юзьков. Членів Конституційного Суду висувати мали за квотним принципом. З цього приводу в залі вибухнули бурхливі дебати, щоб "попіаритися". Тоді Іван Степанович Плющ не витримав і сказав: "Зачекайте! Так це ж силу-силенну кандидатів можуть висунути". І поцікавився у своїх колег: "А що робити з Вже висунутими членами?" Сміх піднявся до небес. Деякі депутати після таких слів мало не рачки повзали по залу. В той день ця фраза зняла політичну напругу".

"Депутат! Депутат! Не пам'ятаю хвамілії - той, шо у піджаку! Відійдіть від мікрохвона і займіть своє місто".

"Включіть мікрохвона у задньому проході", - просив Плющ, бо тоді ще не було системи "Рада", і мікрофони стояли і проходах між рядами.

"Я за життя стiльки сала з'їв, що соромно свиням в очi дивитися", - відповів Плющ своєму знайомому з Івано-Франківщини на пропозицію відкрити музей сала.

"З дитинства і по сьогодні від трудових ста грамів не відмовляюсь", - зізнавався Іван Степанович. Може, за це політичні конкуренти називали його "Іваном Стакановичем".

"Вони хочуть впихнути невпихуєме. Ну то чого ж його пхати, як воно не лізе", - його коментар щодо проблеми із внесенням до порядку денного одного із законопроектів.

"Він був колоритним політиком і чоловіком, - згадує в розмові Gazeta.ua політик Дмитро Корчинський. - При мені хтось його запитав про поточну ситуацію в країні. Він подумав, а тоді каже: "Ситуація блядська".

"Я нє магу іначе, як співала Толкунова. Раніше я казав: я прямий, як рельса. Це добре? Ні. Але не можу буть другим. От мені найбільше називають "депутат Заєць, не скачіть по залу". Та дуже багато критикували мене за "мікрохвон". А оказується, це ж у нас такий правопис був. Я раніше реагував гостро на цю критику, а коли я в Німеччині дізнався, шо діалект там такий, шо саксонець не зовсім розуміє баварця і навпаки, то тепер спокійно до цього відношусь. Кидаючи той чи інший ахворизм, я не намагаюсь буть оригінальним. Я хочу шоб це вплинуло позитивно на того, кому це спрямовано. І шоб його зупинить, і шоб не було якоїсь небажаної реакції. Були промахи, звичайно, але дуже часто ці ахворизми допомагали", - говорив про свої "ахворизми" сам Іван Плющ.

Зараз ви читаєте новину «"За життя стiльки сала з'їв, що соромно свиням в очi дивитись" - фрази покійного спікера Плюща». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути