середа, 21 лютого 2024 23:10

Водійка чи водійчиня - як правильно вживати фемінітиви

Новий український правопис передбачає вживання фемінітивів - жіночих відповідників назв професій, звань і посад.

Чимало слів завжди вживали у формі чоловічого роду для позначення чоловіків і жінок. Наприклад: академік, інженер, кандидат, педагог, ректор тощо. Колись такі професії мали лише чоловіки. У міру набуття їх жінками з'явились і жіночі відповідники, які утворюються від іменників чоловічого роду - інженерка, кандидатка, педагогиня, ректорка, пише Тренажер з правопису української мови.

Продуктивними суфіксами для творення фемінітивів вважають: -к, -иц, -ин та -ес.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Калабаня і пасок: створили добірку слів, які прикрашають мову

Автор: webpen.com.ua
  Як правильно утворювати фемінітиви
Як правильно утворювати фемінітиви

При творенні варто послуговуватись простим правилом: якщо можемо утворити слово за допомогою суфікса -к-, то утворюємо. Якщо з -к- не вдається, тоді використовуємо -ин- чи -иц-. Наприклад: фахівець - фахівчиня, ворог - ворогиня.

Деякі суфікси можуть утворювати варіанти фемінітивів із однаковим лексичним значенням: акторка й актриса, водійка і водійчиня, мовознавиця і мовознавчиня.

Обережним треба бути із винятками, адже в деяких випадках змінюється значення слова. Наприклад, друкар - особа, що працює в друкарні, у тому числі й жінка та друкарка - жінка, яка друкує за комп'ютером.

Загальне правило досі чітко не розроблене. Тому допускаються різні варіанти вживання. Таким чином визначатимуть, що краще й коректніше звучить.

Нова редакція правопису вводить фемінітиви. Мовознавиця Ірина Фаріон вважає, що вводити їх потрібно помірковано. Переконана, що включення фемінітивів - це зовнішня вказівка, нібито зміни в українську мову лобіюють західні донори, які працюють із українськими громадськими організаціями. Вважає, що це треба зробити, щоб не громадські організації це визначали, щоб не феміністичні гуртки, щоб не емансипаторські. Потрібно, щоб експерти сіли і написали історію цього питання. Жінки у нас надзвичайно потужні та сильні, каже вона. Не треба в такий спосіб їх ґвалтувати. Вони самі визначать, коли і що буде діяти.

Зараз ви читаєте новину «Водійка чи водійчиня - як правильно вживати фемінітиви». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути