середа, 08 липня 2015 12:54

В Раді пропонують законом повернути Росії колишню назву - Московія
5

  Назва підручника з історії України. Слова "Русь" і "Україна" вживалися паралельно
Назва підручника з історії України. Слова "Русь" і "Україна" вживалися паралельно

У світовій дипломатії може розростися суперечка на зразок македонського питання. Поки що вона в зародку. Офіційна Греція заперечує назву Македонії як країни, і міжнародна громадськість не знає, чим закінчиться цей конфлікт. У Греків так само називається власна область. Століттями тягнеться подібна історія з претензіями за спадок слова "Русь", однак дотепер це питання не переходило в площину політики. А цього місяця в Верховній Раді України зареєстровано проект закону 2276а, який забороняє вживати назви "Росія" та "Російська Федерація" відносно східного сусіда України, - повідомляє Gazeta.ua.

Закон подала депутат "Радикальної партії" Оксана Корчинська - дружина Дмитра Корчинського, засновника "Братства". Вона нагадує, що споконвіків Руссю було не що інше, як землі України, аж поки Петро Перший штучно й силоміць не поширив цю назву на Московську державу. Слово ж "Росія" є прямим похідним, отже - теж не коректним.

За порушення закону пропонується карати штрафом у розмірі до 50 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, а за повторне або вчинене держслужбовцем - від 50 до 100. Це, відповідно, 850 та 1700 грн.

 

Повна назва законопроекту - "Про заборону використання історичної назви території України та похідних від неї слів в якості назви або синоніму Російської Федерації, використання такої назви для позначення сучасної території Російської Федерації чи будь-якої її частини". З яких міркувань він написаний, можна почитати в пояснювальній записці, що його супроводжує:

"Одним із проявів недружної "імперської політики" Російської Федерації відносно України є використання історичної назви території України – "Росія", "Русь", як офіційної назви Російської Федерації. "Росія" та/або "Русь" є історичною назвою території, на якій розташована сучасна Україна, а її використання в якості офіційного синоніму Російської Федерації є агресивним нагадуванням громадянам України про "тимчасовість" української державності, та посягання на державний суверенітет України. Назва "Русь" та похідна від неї "Росія" є загальновизнаною назвою нинішньої України.

Територія нинішньої Російської Федерації ніколи, до нового часу, не називалася іноземними джерелами та місцевими мешканцями ані "Руссю", ані "Росією". Поняття "Русь" є історично успадкованим явищем, як назва території та людей Київського князівства, Переяславського князівства та більшої частини Чернігівського князівства, про що беззаперечно свідчать численні літописні матеріали та західноєвропейські історико-літературні джерела. Етнонім "Русь" чи "Росія", що використовувався для означення кордонів України, до незаконного перейменування Московського царства у "Ро́сію", також зберігається і до середини XVIII століття.

В західних джерелах до XVIII століття, включно, Україна виступала під назвою "Русь", а народ, включаючи й козаків, називався "русами" або "рутенцями".

Повністю пояснювальна записка та сам законопроект доступні на сайті Верховної Ради.

  ukrpolitica.narod.ru: Мапа 1755 р. "4 Carte de l'Europe divisee en ses Principaux Etats. 1755" Україна - це "Russie"("Русь"), а Московія це "Moskovie"("Московія"). В Русі - області навколо Києва написано "Gouv-T de KIOWIE"("уряд Київа")
ukrpolitica.narod.ru: Мапа 1755 р. "4 Carte de l'Europe divisee en ses Principaux Etats. 1755" Україна - це "Russie"("Русь"), а Московія це "Moskovie"("Московія"). В Русі - області навколо Києва написано "Gouv-T de KIOWIE"("уряд Київа")
Зараз ви читаєте новину «В Раді пропонують законом повернути Росії колишню назву - Московія». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути