пʼятниця, 26 жовтня 2018 19:39

Як прищепити дитині любов до читання

Як прищепити дитині любов до читання
Діти, котрі читають самостійно, мають кращу успішність із різних предметів і більший запас знань, ніж їх однолітки. Фото: МР

Більшість дітей віддає перевагу смартфонам, а не книгам. Але навчальна успішність дітей тісно пов'язана з навичками читання.

Діти, котрі читають самостійно, мають кращу успішність із різних предметів і більший запас знань, ніж їх однолітки.

Gazeta.ua підготувала добірку порад, як прищепити дитині любов до читання.

Не змушувати

Більшість дітей починає читати автоматично, коли розвиває необхідні для цього навички. Батьки не повинні змушувати дитину читати. Якщо вони занадто старанно почнуть вчити дитину читати, це може позбавити дитину задоволення. Якщо таке навчання викликатиме в дитини труднощі, вона почуватиметься нездарою, і це назавжди знеохотить її до читання.

Деякі діти, котрі мають високі інтелектуальні здібності, не можуть читати до семирічного віку. Батькам не варто надто перейматися в таких випадках. Дитина швидко надолужить згаяне й досягне тих же результатів, що й діти, які читають із 4–5 років. Зокрема, коли в один клас потрапляють діти, які рано й пізно навчилися читати, "ранні" діти більше не відчувають, що мають особливі навички порівняно з однолітками. Це позначається на їхній поведінці: бувають зарозумілими.

Сімейний ритуал

Батькам варто щодня виділяти час для читання. Наприклад, коли дитина повертається зі школи, післяобідній час тощо. Діти можуть бути надзвичайно мотивовані почитати книгу, якщо давати їм для цього час.

Певним дітям важко дається читання книг, але вони захоплено читають комікси

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як вирішити дитячі конфлікти

Якщо дитина виявляє інтерес до читання, можна навіть дозволити їй почитати в ліжку перед сном. Головні труднощі при цьому – знайти відповідний час, якщо увечері батьки занадто заклопотані домашніми справами.

Комікси

Певним дітям важко дається читання книг, але вони захоплено читають комікси. У певних коміксах використовуються довгі діалоги зі складною лексикою. Батьки можуть використати їх для розвитку навичок читання у дитини.

Читайте самі

Батькам варто показувати позитивний приклад дитині. Не можна прищепити інтерес до читання, якщо мама чи тато самі не читають. Варто обговорювати прочитане під час сімейної вечері. Рекомендувати книги.

Обмежене використання електронних пристроїв

Серед сучасних дітей книги поступаються у конкуренції з телевізором чи комп'ютером. Якщо раніше читання було популярною формою проведення дозвілля, то в наш час діти формують інші звички. Найкраще, що батьки можуть зробити – лімітувати використання дітьми електронних пристроїв доти, поки вони не навчаться добре читати.

Активний розвиток пізнавальних здібностей допомагає підлітку знайти відповіді на багато запитань.

"У підлітковому віці важливішими стають однолітки та формування власного авторитету серед них. Батькам варто зосередитися на створенні сприятливого соціального оточення для дитини. Ставити до прикладу успішних авторитетних однолітків дитини і не наполягати на власній авторитетності", - каже старший науковий співробітник Інституту соціальної та політичної психології НАПН України Ірина Губеладзе.

Зараз ви читаєте новину «Як прищепити дитині любов до читання». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути