Ексклюзиви
понеділок, 26 лютого 2018 17:52

Як виховувати повільну дитину – поради психолога

Як виховувати повільну дитину – поради психолога
"Головне у вихованні повільних дітей – не квапити їх". Фото: mydyvo

26 лютого відзначають Всесвітній день неквапливості або День повільності. Ідея святкування належить жителям Італії. Вони – дуже активний та емоційний народ - вперше і відзначили День неквапливості 2007-го. Італійці й вигадали гасло цього свята: "Не поспішай – насолоджуйся моментом".

Нині швидкий темп задає саме життя. Тому повільність не тільки не в моді, а й викликає чимало труднощів. Найважче – неквапливим дітям.

"Важливо зрозуміти, чим викликана повільність. Іноді до цього призводить хвороба або перевтома. У такому випадку після лікування та відпочинку все пройде. Існує вроджена повільність. Це природна особливість дитини. Нічого кардинально робити не варто", - каже Gazeta.ua психолог Наталія Носаль.

Такі діти виділяються серед інших і в дитячому садку, і на майданчику. Вони повільніше їдять, довше одягаються чи виконують логічні та творчі завдання. Утім такі діти акуратнішы, у міру педантичні та ретельніше виконують свою роботу.

"Головне у вихованні повільних дітей – не квапити їх і не показувати власне невдоволення. Часто батьки сварять малюка, що він повільно їсть суп чи довго взувається. Цього робити не можна. Дитина почне поспішати. Але замість того, щоб швидше їсти, у неї випаде ложка чи суп заляпає кофту. Негативні емоції батьків ще більше уповільнять процес. Крім того, дитина отримає стрес та дискомфорт. Згодом це може викликати сором᾽язливість та занижену самооцінку", - каже психолог.

Фахівець радить не кричати на повільних дітей та уникати слів "швидко", "жваво", "поквапся", "не будь повільним". Ці слова викликають у повільної дитини стрес.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як привчити дитину до порядку

"Щоб не поспішати зранку у дитсадок – прокидайтеся трохи раніше, щоб мати у запасі кілька хвилин. Якщо дитина довго виконує завдання, робіть кілька хвилин перерви. Повільні діти можуть мати схильності до рукоділля, малювання чи шахів. Їм під силу розв᾽язувати логічні завдання. Утім для цього їм знадобиться трохи довше часу, ніж звичайним дітям. Значно важче таким малюкам розвиватися у рухливих видах спорту", - каже Наталія Носаль.

Важливо прийняти повільність у власній дитині, радить спеціаліст. Варто пояснити, що повільність – його природна особливість.

Коли у родині відразу з'являється двоє малюків, постає питання – як їх виховувати. Близнюків потрібно виховувати по-різному. У близнюків, порівняно з іншими дітьми, є багато психологічних особливостей. Між ними існує потужний емоційний зв'язок: часто настрій одного передається іншому, якщо дітей розлучають ненадовго – вони ведуть себе неспокійно і тривожно.

Зараз ви читаєте новину «Як виховувати повільну дитину – поради психолога». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути