понеділок, 16 липня 2012 00:30

Застосування лише мінеральних добрив не вирішить проблему родючості ґрунтів

Автор: фото: Інна ІЩУК
  Зліва направо: заступник голови Черкаської облдержадміністрації Анатолій Безверхній  разом з комерційним директором холдингу ”Партнер Україна” Володимиром Калачовим  перерізають стрічку біля  технологічного цеху науково-виробничого комплексу ”Фрея-Агро” у Городищі
Зліва направо: заступник голови Черкаської облдержадміністрації Анатолій Безверхній разом з комерційним директором холдингу ”Партнер Україна” Володимиром Калачовим перерізають стрічку біля технологічного цеху науково-виробничого комплексу ”Фрея-Агро” у Городищі

У Городищі запрацював науково-виробничий комплекс "Фрея-Агро". 4 липня, у день відкриття, сільгоспвиробники могли ознайомитися з новими виробничими потужностями.

Підприємство "Фрея-Агро" розташоване на вул. Панфілова, 94-а. На обгородженій території стоять три жовті цехи.

— Раніше тут були старі корівники, все заросло бур'янами, — каже директор підприємства Володимир Лимар, веде гостей до підготовчого цеху. Ліворуч лежать гори торфу.

— А скільки тут його? — запитує 56-річний Олександр Демиденко, заступник директора Черкаської державної сільськогосподарської дослідної станції Інституту землеробства.

— 8 тисяч тонн, — відповідає Лимар. — Вміст гумінових кислот близько 40. Отримуємо його з вологою 60 відсотків. Накопичили чимало, щоб мати запас, раптом якісь збої.

— На скільки цього торфу вистачить? — запитує Демиденко.

— Виробництво розраховане на 4 тисячі тонн щомісяця. Торфу, що тут лежить, вистачить на два місяці. Завод складається із двох основних цехів, площі, складу, решту території ще добудовують, — додає Лимар біля входу до підготовчого цеху. Тут розміщені накопичувальні бункери, транспортери, аеродинамічна сушильна камера. — Сюди потрапляє торф, відбувається відсіювання чужорідних тіл, подрібнення торфу. Після цього вся маса потрапляє в сушильний комплекс піролізного типу. У цьому плані ми економічні.

— Ще й екологічно чисті, — говорить жінка в чорно-білій сукні.

— Ну так, з труби ж, бачили, пара йде, а не дим. Рівень ККД дуже високий, — розповідає Володимир Лимар. — Комплекс розрахований на 2 тонни в час готової продукції сухого подрібненого торфу, який уже являє собою добриво. На наше замовлення зробили пластикові реактори для зберігання рідких речовин з розрахунку 600 тонн на місяць, — показує на великі білі баки. — Це те добриво, якого достатньо один літр на гектар.

Після підготовчого цеху всі йдуть до технологічного. Тут стоять реактори, що переробляють низинний торф у гранульовані органо-мінеральні добрива, а також окремі реагенти, з яких виготовляють рідкі добрива "Фрея".

— Пам'ятаю, як в у 1980-х уніс на цукровий буряк гумат натрію, — говорить Володимир Остапенко, начальник управління агропромислового розвитку райдержадміністрації Городищенського району. — Валявся на складі. То де й ділися ті церкоспорози, хлорофілові зерна і врожай був з різницею у 70-80 центнерів. А це природний гумат пропонують, то звісно, що буде високий ефект.

— Зараз наступила ера збалансованих органо-мінеральних добрив, — каже після зустрічі Володимир Лимар. — Це добрива, які підвищують урожай та сприяють вирощенню екологічно-чистої продукції. Подібного підприємства немає в Україні. Все обладнання вироблене у нас. Я дуже переймався нестачею кваліфікованих кадрів, але знайшлися місцеві хлопці з хорошими амбіціями. І що найприємніше, коли працювали, то казали: "Це ж ми для себе робимо". Тому й зробили на совість.

Зараз ви читаєте новину «Застосування лише мінеральних добрив не вирішить проблему родючості ґрунтів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути