понеділок, 21 листопада 2011 00:45

"Зароблених коштів вистачає на дрова для опалення"

Автор: фото: Ірина ПАТЛАТЮК
  Кіномеханік уманського кінотеатру ”Комсомолець” Сергій Дячок виставляє афішу біля входу до закладу
Кіномеханік уманського кінотеатру ”Комсомолець” Сергій Дячок виставляє афішу біля входу до закладу

В уманському кінотеатрі "Комсомолець" не ввімкнули опалення. Установа заборгувала за теплопостачання 100 тис. грн.

— Цей борг тягнеться у нас з того часу, як запровадили двоставковий тариф, — розповідає 57-річна Ірина Утяніна, директор уманської дирекції кіно- і відеомереж. — Приміщення велике.

У суботу близько 18.00 у фойє кінотеатру продають солодощі, чіпси, сухарики та напої. У приміщенні холодно.

— Зараз людей небагато, бо фільм більше до фантастики — на любителя, — розповідає касир Ольга Кузнєцова, 35 років, у теплій жилетці. Продає по 15 грн. квитки на стрічку "Реальна сталь". — На першому місці за відвідуваністю фільми жахів. На другому — романтика, російські фільми та фантастика — на третьому. Найбільші касові збори були, коли показували "9 роту". Абсолютний аншлаг — всі 400 місць зайняті. Багато людей ішли на "Гладіатор", "Тачки", новий "Служебний роман", "Пила-6".

О 18.15 молодь починає сходитися на третій сеанс. Він почнеться о 18.30.

— Тут холодно, сидіння старі і рвані. У Києві беру по студентському квитку за 15 гривень, і тут ціна 15. Йду з друзями, коли вже мене витягнуть, — каже уманець Олександр Соловйов, 19 років.

По закінченні сеансу із залу виходять із 20 людей.

— У середині сеансу ноги замерзають. Екран великий, але якість не дуже хороша. Якби тут зробили ремонт і підняли ціну, ми все одно ходили б. За такі гроші тільки в "Софіївку" можна сходити, — говорить Олександр Семенюк, 20 років.

Кращим районним кінотеатром області є городищенський кінотеатр "Жовтень". За останні три роки на його ремонт витратили понад 400 тис. грн. Відремонтували дах, поставили нові крісла, зробили автономне опалення. Старі дерев'яні вікна замінили на пластикові.

— Усі кінотеатри перебувають у комунальній власності, а ми — у складі відділу культури райдержадміністрації, — говорить 40-річна Олена Ковальчук, директор кінотеатру "Жовтень". — Завдяки бюджетному фінансуванню можемо не знатися з комерсантами. Влаштовуємо кінолекторії, покази інтелектуального кіно, робимо безкоштовні сеанси на 9 Травня і День незалежності. Щоправда, від всеукраїнських прем'єр відстаємо на півтора-два місяці. Ціни на квитки — 1,5–6 гривень. На сеанс приходять 10–60 глядачів. Зароблених коштів нам вистачає на електроенергію та дрова для опалення. Щоби привабити глядачів, на День закоханих дарували попкорн парочкам, на День козацтва в половину дешевші квитки були для чоловіків. Попросили місцевих любителів відеозйомки зробити коротенькі фільми про Городище. Ми їх запускали перед сеансами, як кіножурнал. То люди йшли, щоб себе побачити на великому екрані.

— Кіномережа в Черкаській області збереглася чи не найкраще в Україні, — каже 65-річний Іван Козленко, директор "Черкаського облкіно". — Маємо кінотеатри в усіх райцентрах, за винятком Звенигородки й Корсуня-Шевченківського. Проте у Корсуні ситуацію рятує будинок культури. Там умови кращі, ніж у будь-якому кінотеатрі. У Тальному якісно відремонтували малий зал, беруться за великий, єдині в області мають літній кіномайданчик.

В обласній кіномережі збереглися 18 тис. кінофільмів.

— Маємо в області 10 лауреатів Шевченківської премії. Всі їхні фільми від Іллєнкової "Молитви за гетьмана Мазепу" до польського "Вогнем і мечем" зі Ступкою в головній ролі. Якщо треба щось придбати, їдемо в Київ. Там за тисячу гривень купуємо будь-яку картину, — додає Козленко.

Зараз ви читаєте новину «"Зароблених коштів вистачає на дрова для опалення"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути