четвер, 16 квітня 2009 17:21

Захворювання зубів залежить від стану організму

— Запобігти каріозному руйнуванню зубів цілком реально, — каже лікар-стоматолог із 33-річним досвідом, працівник черкаського стоматологічного центру "Аякс-дент" Катерина Корновенко. — Раз на півроку кожна людина має пройти профілактичний огляд та професійне чищення зубів. Найкращий стоматолог не той, який гарно реставрує зуби, а котрий допомагає зберегти їх здоровими.

За даними Міністерства охорони здоров"я України, різноманітні пошкодження зубів мають 95% дітей.

— Мій батько не звертався до стоматологів до 40 років, — каже Катерина Луківна. — А зараз у дітей повно зіпсованих зубів. Ця проблема масова, про що свідчать черги в поліклініках.

Стоматолог переконує, що стан ротової порожнини залежить від загального стану організму. А стоматологічні проблеми можуть вказувати на недуги шлунково-кишкового тракту, печінки чи захворювання на ревматизм.

Щоб зуби були здоровими, Катерина Корновенко радить доглядати за ними з дитинства, чистити двічі на день: після сніданку і перед сном. Для профілактики вживати тверду їжу — яблука, моркву. Змінювати щітку раз на три місяці, використовувати пасти з умістом фтору та кальцію та уникати використання відбілюючих засобів. Зубам найбільше шкодить куріння, зловживання алкоголем, а також стреси, агресія, негатив.

Зараз ви читаєте новину «Захворювання зубів залежить від стану організму». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути